Waarom het zo moeilijk is om die laatste kilo's kwijt te raken

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 11 juni 2020 om 14:51
hh 409216140
In recordtempo zijn de kilo's eraf gevlogen, nog maar een paar te gaan. En dan komt plots de klad erin. Hoe je ook je best doet, die laatste twee kilo willen er niet af. Wetenschappers weten wel hoe dat komt.
  1. Als je minder weegt, heb je minder calorieën nodig
    Je valt aan het eind van een dieet minder snel af, omdat je lichaam minder calorieën verbrandt doordat het gewicht is afgenomen. Stel je bent een actieve man van 45 en weegt 90 kilo. Dan moet je je calorie-inname reduceren van 3.200 naar 2.270 om in een half jaar tijd 15 kilo af te vallen. Daarmee val je in het begin 2,6 kilo per maand af, maar op het eind van je dieet is dat nog maar 1,8 kilo, becijferde Science Alert.
  2. Je hebt meer trek
    Het hormoon leptine vertelt onze hersenen hoeveel trek we hebben. Als we veel vet hebben opgeslagen, dan neemt de hoeveelheid leptine toe en onze trek af. Hebben we minder vet, omdat we zijn afgevallen dan krijgen we van nature een klein beetje meer honger. Doordat je minder calorieën nodig hebt en meer trek krijgt stabiliseert je lichaamsgewicht op de lange termijn.
Bron(nen): Science Alert