De smerigste vondsten in Nederlandse restaurantkeukens

RTL vroeg aan de voedsel en warenautoriteit om voorbeelden van wat werd aangetroffen in restaurants die zo smerig waren dat ze moesten worden gesloten. Een bloemlezing van het RTL-materiaal.

 

Steakhouse, klein dorp

  • in de keuken ‘liepen tientallen kakkerklakken’
  • kastje in de keuken ‘bevuild met meerdere dode kakkerlakken, meerdere eierpakketjes van kakkerlakken en bruinkleurig plakkerig vuil’
  • in de salamander, waarin shoarma vlees werd bereid, meerdere kakkerlakken liepen’
  • ‘er zat één vlieg op het shoarmavlees’

Chinees restaurant, ander klein dorp

  • mandje met komkommers ‘ernstig vervuild door witte schimmel’
  • twee doeken op de keukentafel hadden een ‘zeer stinkende, rotte lucht’
  • binnenkant magnetron ‘vervuild door oud, bruin vet en vuil’
  • de eigenaar verklaart: ‘ik dacht dat het wel schoon was’

Toko, Den Haag

  • over de kelder: ‘Het water stond bijna tot onze enkels en overal lagen maden op de grond’
  • ‘in het gehele bedrijf een sterke rottingslucht’
  • ‘in alle ruimten vliegen vele diverse soorten vliegen’
  • ‘in alle ruimten vele muizenkeutels’
  • bedrijf werd ‘met onmiddellijke ingang’ gesloten

Chinees restaurant, Den Haag #1

  • ‘een levende huismuis liep onder een van de werktafels’
  • in de keuken ‘de penetrante geur van muizenuitwerpselen’

Chinees restaurant, Den Haag #2

  • vooverpakkingen met oa waterkastanje zetmeel, noten en sago waren bezet met tientallen muizenkeutels en voelden plakkerig aan doordat ze verontreinigd waren met muizenurine’
  • in het magazijn ‘op de vloer lag veel losliggend gif en tevens een dode ingedroogde muis’
  • Een kok was bezig met het snijden van een partij vlees die dezelfde morgen geaccepteerd was. De inspecteur schrijft: ‘Ik zag en rook dat de staat van het vlees discutabel was’
  • in het magazijn was een plastic schep om rijst uit balen te halen ‘verontreinigd met muizenuitwerpselen’
  • ‘de koelwerkbank was veronreinigd met oud aangekoekt vuil en zichtbare schimmel’
  • de koelcel was ‘ernstig verontreinigd met oude productresten en veel zichtbare schimmel’
  • in het magazijn: ‘Onder pallets lagen dode muizen en in een doos met eieren kwamen levende muizen voor’

Chinees restaurant, Den Haag #3

  • ‘op de kooktafel vele muizenkeutels’
  • in de buitenkeuken waar bami en babi pangang werden bewaard ‘vele rattenkeutels’
  • ‘rattenkeutels op straattegels naast kratten met prei, winterwortels en kool’
  • de ratten en ander ongedierte konden in het restaurantgedeelte ‘gemakkelijk binnenkomen’
  • ‘een groot gat naast het afvoerputje in de keuken, waardoor er een open riool was’

 

 

Chinees restaurant, Rotterdam

  • ‘de ruimte boven de koelcel was ernstig verontreinigd met duivenveren, twee levende duiven en oud donkerkleurig stoffig vuil’
  • ‘duiven konden ongehinderd de bedrijfsruimte in en uitvliegen’
  • tussen rvs wandplaten groeiden paddestoelen

 

 

Winkel in voedingsmiddelen, Heerenveen

  • ‘bovenste laag zoete pepers geheel bedekt met een groene schimmel’
  • ‘op de bananen witte schimmel. De bananen waren verrot’
  • ‘Olijven beschimmeld’ (op 17 april werden deze olijven, tht 1 januari, aangetroffen)
  • ‘bij meerdere groentestellingen oud ondefinieerbaar vuil, muizenkeutels en zwarte productenresten’

Chineees restaurant, Amsterdam #1

  • aan de afzuigkap ‘een pasta-achtige zwarte laag vet’
  • in de keuken een ‘onwelriekende, naar rioolgeur ruikende lucht’
  • 100 verpakkingen pijlinktvis ‘met een niet producteigen grijze bederflaag op het oppervlak’
  • ‘levensmiddelden in voorraad die wegens bederf niet meer geschikt waren voor menselijke consumptie’

Chinees restaurant, Amsterdam #2

  • ‘de vloer van de keuken was op diverse plaatsen bevuild met honderden muizenkeutels’
  • ‘er stonden 2 scooters in de keuken’
  • ‘een dode muis en muizenkeutels in de meterkast’
  • ‘de snijmachine op de slede was bevuild met een muizenkeutel en met aangekoekte productresten op het mes’
  • ‘de rekken van de frisdrankkoelkast waren bevuild met licht en donkerkleurige schimmel’

4 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. AT

    Zoals ze zeggen: ‘wat niet weet, wat niet deert’. Ik heb in China in ‘restaurants’ gegeten waar het plafond doorhing van het vet en je letterlijk tot aan je enkels in voedselresten zat. Toch altijd heerlijk gegeten en weken aaneen ontlasting waar je een huis op kon funderen.

    • Vogelbeest

      Voor een gezond persoon tussen 20 en 50 jaar oud misschien geen probleem, maar in dit soort gelegenheden moeten ook kleine kinderen en bejaarden kunnen eten. Die hebben minder weerstand en incasseringsvermogen.

      (in antwoord op AT)
    • iembam

      In china storten de laatste tijd zo veel huizen in, ik had al zo’n vermoeden dat het aan de fundering lag.

      (in antwoord op AT)
      • AT

        Ha! Trek jij nou de constructieve eigenschappen van ontlasting in twijfel?

        (in antwoord op iembam)

Reacties niet toegestaan