Geobsedeerd door de stappenteller: vooral jonge vrouwen raken verslaafd

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 31 juli 2020 om 9:47
anp 409301428
Elke dag weer 10.000 stappen zetten, het wordt voor sommige mensen een obsessie, ontdekten Britse onderzoekers. Vooral bij jongeren en vrouwen leidt de stappenteller tot angst en verslaving. Daarover schrijft RTL Nieuws.
Dat, terwijl die 10.000 stappen (ongeveer 8 kilometer) vrij willekeurig zijn en voor je gezondheid eigenlijk te veel. Onderzoekers van Harvard onderzochten de wandelgewoonten van 20.000 vrouwen van 62 jaar en ouder. Het grootste effect ontstond na 4.400 stappen. Daarmee neemt de sterftekans met 41 procent af. Tot 7.500 stappen is er nog wel een positief effect. Daarboven niet meer.
Volgens een andere Britse studie, waarover de BBC schrijft, kan de obsessie voor de stappenteller behoorlijke gevolgen hebben. "Het gebruik van gezondheids- en fitnessapps kan ertoe bijdragen dat sommige jongeren overmatig gaan sporten of zich overgeven aan schadelijke voedingsgewoonten", zeggen de onderzoekers.
Vooral jongeren en vrouwen kunnen in de greep raken van de stappenteller. "Door alles te tracken, raak je verslaafd aan beweging. Met name vrouwen kunnen zichzelf daardoor sociaal isoleren van vrienden en familie", klinkt het. Ze worden onrustig als ze te lang niet bewegen en zijn continu met hun telefoon bezig.
Vaak vallen ze niet eens af door alle beweging, omdat ze er evengoed slechte voedingsgewoontes op na houden. Dat gezegd hebbende: een beetje te veel bewegen is nog altijd een stuk beter dan helemaal niet van de bank af komen.