We kunnen (dus gaan) nu ook mensenhoofden transplanteren

Al tientallen jaren zijn wetenschappers in staat om de koppen van dieren te transplanteren. Maar tot nu toe heeft nog niemand het aangedurfd om het hoofd van een mens te transplanteren naar het lijf van een ander mens. Dat was omdat er nog geen goede oplossing was voor de aanhechting van de ruggengraat  Het hoofd zou het dan wel doen, maar het lijf niet. Maar een Italiaanse onderzoeksgroep heeft dat probleem opgelost, bericht Quartz Dr. Sergio Canavero denkt dat de beste methode is om de ruggengraat van beide betrokken lichamen met een ultrascherp mes af te snijden en de twee delen dan onmiddellijk mechanisch te verbonden, met behulp van kunststoffen als  polyethyleen glycol. Met die methode is ook de fusie tussen honden gelukt en van 2 honden 1 hond gemaakt. De behandeling zou zin hebben voor patiënten zijn verlamd. Ze zouden met deze methode een nieuw lichaam krijgen. De donor zou iemand moeten zijn wiens hoofd stuk is, maar van wie het lichaam nog functioneert. Het zal niet gaan voor een koopje. Dokter Canavero denkt dat het minstens 10 miljoen gaat kosten. Er is tot nu toe nog geen uitvinding op dit gebied gedaan die niet ergens is toegepast. Het valt dus te verwachten dat ergens de komende jaren een hoofd een nieuw lichaam krijgt

Bron(nen):   Quartz      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Brrr, dit heeft toch wel een hoog Dr. Frankenstein gehalte…

 2. Pietje_Precies

  ja ik zie een probleem. Ik wil best een nieuw hoofd, maar wel mijn eigen geweldige karakter! Dus volgens mij gaan we niet het hoofd transplanteren maar het lichaam eronder. Nou daar valt ook nog wel wat op aan te merken.

  *….op weg om een bodybuilder te onthoofden….*

 3. disqus_cDEBEY6Kl8

  Wat een tegenslag voor de Taliban c.s..

 4. input@nu

  nu word deze vraag echt relevant: welk onderdeel bepaalt wie je bent, je hoofd of je lijf? Of beide?
  Straks kunnen we ook hoofden ruilen!
  Een vooruitziend ondernemer begint vast een matching-site voor het ruilen van hoofden (of lichamen natuurlijk… tis helemaal wat je vind welk onderdeel het meest bepaald wie je bent)

  Even een beschouwing… biologisch gezien vormen de zenuwen die hoofd en lijf verbinden een enkele cel, met 2 polen, een in het hoofd en een in het lijf. Wat in het lijf gebeurd wordt in het hoofd gevoeld, maar ook andersom. Emoties voel je in je buik, je hart, je armen en soms zelfs tenen. Het lijf zou wel eens netzoveel deel kunnen zijn van je bezielde ik, als wat er in het hoofd zit.

  Ik heb het een beetje te doen met het eerste hoofd dat een 2e-hands lijf krijgt

  • RhodBerth

   Ik was in de veronderstelling dat zenuwen niet konen aangroeien / hechten, nadat ze waren afgesneden. (daarom zou een dwarslaesie niet te genezen zijn). Begrijp ik nu goed dat dit tegenwoordig wel mogelijk is?

   (in antwoord op input@nu)
   • Heldoppantoffels

    Dat verbaast mij ook, dit lijkt een randvoorwaarde en als men de zenuwen inmiddels zou kunnen hechten dan zou dit vast groter nieuws zijn geweest

    (in antwoord op RhodBerth)
 5. Heldoppantoffels

  Interessant maar aangezien wij nog niet eens goed uit de discussie omtrent proeven met stamcellen zijn, zal het er niet zo snel werkelijk van komen.

  Straks is iedereen op mijn lijf uit….

 6. RhodBerth

  De volgende stap is natuurlijk de hersentransplantatie!

Reacties niet toegestaan