In Uruguay wordt wiet helemaal legaal

Ooi liep Nederland ver voor bij de wetgeving over softdrugs. Maar links en rechts wordt ons land nu ingehaald door landen en Amerikaanse staten die geen halfslachtige oplossing kiezen, zoals het Nederlandse gedoogbeleid, maar overgaan tot echte legalisatie. Uruguay is daarmee het verst. Het parlement van Uruguay heeft vannacht een besluit genomen over wiet helemaal legaal te maken. Met 50 van de 99 stemmen (het was nipt) besloot het parlement dat wiet voortaan mag in het land. Geregistreerde gebruikers van achttien jaar of ouder per maand mogen veertig gram marihuana kopen in winkels die door de staat worden aangewezen. Consumenten mogen thuis zes plantjes telen en er mogen verenigingen worden opgericht, die samen maximaal negentig planten per jaar mogen telen en oogsten. Tot nu toe had Uruguay een wet die leek op de Nederlandse: wie mocht en beetje. Ook in Uruguay denken de tegenstanders dat het gebruikt van softdrugs de stap kleiner maakt naar het gebruik van hard drugs. Vandaar dat er grote tegenstand was tegen de wet. Het debat over de wet duurde 13 uur.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Het verbod is ook complete onzin. Net als gedogen. Typisch Nederlands kulbeleid. Gewoon legaliseren, in de heffing betrekken, staatskas vullen, minder criminaliteit, etc. Nu houd je weer een grijs schemergebied waarin allerlei dubieuze zaken gebeuren. Zie ook recent nog die mafkees uit Maastricht die verkoop aan buitenlanders wilde verbieden. Gevolg: explosie van straatcriminaliteit incluis de bijbehorende overlast. En uiteraard is het weer eens een VVD’er die dit verzint.

  Mensen die stoned zijn veroorzaken zelden overlast. Ze zijn hooguit enigszins apathisch. In het ergste geval – en bij dagelijks overmatig gebruik – bestaat kans op psychische aandoeningen. Maar dat geldt voor alles; overdaad schaadt. Ook te veel water, te veel eten of te veel sporten is ongezond. Maar dat verbieden we ook niet. Om over alcohol nog maar te zwijgen. Om met Letterman te spreken: Don’t overdo it!

  • Vogelbeest

   En niet alleen wiet. Gewoon alles legaliseren. Beetje accijns er op, problemen lossen zich vanzelf op. Tegenwoordig weet iedereen dat je van heroïne volledig te gronde gaat. Er dus ook nauwelijks meer vraag naar. Dit soort zaken zullen ook zichzelf reguleren bij alle andere drugs. Mensen die overmatig gaan/blijven gebruiken zouden anders wel een andere manier vinden om zichzelf te gronde te richten.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
 2. André Somers

  Uruguay gaat ver, maar vrijgegeven is het duidelijk niet. Je met je registreren, er zijn beperkingen aan de hoeveelheden die je mag hebben in de vorm van plantjes of het de wiet zelf, en er zijn leeftijdsbeperkingen. Maargoed, het is zeker een stap in de goede richting. Nederland zou ook eindelijk eens werk moeten maken van het mogelijk maken van legale aanvoer voor coffeeshops, in plaats van het criminele circuit bij de achterdeur in stand te houden.

  Waarom mag ik wel een onbeperkte hoeveelheid alcohol hebben, maar maar een beperkte hoeveelheid wiet?

 3. Edwin67veen

  Door welk land wordt Nederland nu niet links of rechts ingehaald. Volgens mij zijn wij nergens goed in. Ja grote bek en alles beter weten, schelden op Europa (EU) en buitenlanders, daar is Nederland goed in. Met onze blonde clown voorop.
  Ik heb respect voor Uruguay. Heel goed besluit. Want waarom wel alcohol vrij verkrijgbaar terwijl dat voor wiet niet geldt? Ik heb nooit wiet gebruikt (rook ook niet) en ga heel verstandig met alcohol om, dus ik heb er zeker geen persoonlijk voordeel van, maar dat gezeur over wiet is werkelijk schrikbarend. Het gaat werkelijk nergens over. Iedereen kan aan wiet komen, maar op een rare / iets ingewikkelde manier. Doe net als alcohol en verkoop het gewoon op dezelfde manier. Dan kun je ook nog belastinggeld binnenhalen.
  Verder zou ik willen dat we morgen nog een provincie van Duitsland worden. Hebben we tenminste een verstandige en visionaire regering (vooral op energiegebied). Hier gaan we eerst weer jaren debatteren over scaliegas en hoeveel procent duurzaam we moeten zijn. Duitsland doet het gewoon en lacht over enkele jaren als ze energieonafhankelijk zijn op een duurzame manier.

  • marianne martens

   inderdaad, laten we een deelgemeente/ provincie van Duitsland worden, eindelijk mentaal vlotter de vlot getrokken.de rest van expose spreekt klare en juiste taal.

   (in antwoord op Edwin67veen)
  • zo maar iemand

   Volkomen met je eens. Al is mijn Duits wat roestig.

   (in antwoord op Edwin67veen)

Reacties niet toegestaan