Powernap is goed voor je

Gedurende een werkdag zijn je hersenen steeds minder goed in staat om zich te concentreren en te leren. Om weer alert en fris te zijn kun je het best even een dutje gaan doen. Er is steeds meer bekend over het nut en de werking van een powernap. De lengte van de powernap bepaalt bijvoorbeeld het effect ervan. Ga je voor meer alertheid en een lager stressniveau dan is 10 tot 20 minuten slapen al voldoende. Wil je al je cognitieve processen verbeteren dan kun je beter een uur gaan slapen. Een volledige slaapcyclus van anderhalf uur zorgt voor verbetering van je creativiteit en je geheugen. Je wordt dan ook minder slaperig wakker dan bijvoorbeeld na een uur slapen. Een half uur slapen zou het minst aangenaam zijn, omdat je dan een half uur bezig bent om weer echt wakker te worden. Ook het perfecte moment voor een powernap is te bepalen. Als je bijvoorbeeld om 7 uur ’s ochtends opstaat, is 2 uur ’s middags het ideale moment voor een dutje. Dan zijn de REM slaap en de diepe slaap in dezelfde mate aanwezig. Een powernap is in Nederland bepaald niet ingeburgerd, terwijl het zo effectief kan zijn. Voor NASA-piloten en topsporters bijvoorbeeld, is het de normaalste zaak van de wereld om af en toe tussendoor te slapen.

Bron(nen):   Intermediair      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. catchit64

    Er zijn vast pilletjes die hetzelfde doen maar je medewerker aan het werk houden.

  2. Heldoppantoffels

    Voor de industriële revolutie was bij iedereen een middag dutje heel normaal.

    De reactie van Catchit is vast een lolletje en gebruik van pillen in dit verband lijkt mij allerminst een geschikte oplossing.

    Ik hou mijn medewerkers aan het werk door ze heldere verantwoordelijkheden te geven in combinatie met veel handelingsvrijheid die in relatie staan tot de verantwoordelijkheden. (en sfeer natuurlijk)

Reacties niet toegestaan