Rokerslongen van hardlopen in Peking

Gisteren was de marathon van Peking. De 30.000 startbewijzen waren binnen een uur uitverkocht. En dat terwijl de luchtkwaliteit zo slecht is dat fanatieke hardlopers er zwarte longen van krijgen.
Ook in Peking zijn steeds meer mensen aan het hardlopen. Ze doen dat vaak om fit en gezond te worden. Maar door de extreem vervuilde lucht in Peking is hardlopen eerder slecht voor de gezondheid. Hardlopers ademen de lucht veel dieper in dan wandelaars. Daarom heeft vervuilde lucht een extra slechte invloed op mensen die hardlopen.
Dat weten de lopers ook wel. Zoals veel inwoners van Peking checken ze daarom ’s morgens eerst de luchtkwaliteit uitgedrukt in de Air Quality Index (AQI). Onder de 100 is goed, boven de 250 is zwaar vervuild en boven de 300 betekent binnen blijven. In Peking is de lucht regelmatig boven de 250 en eind september liep de AQI op tot boven de 400.
Een renner vertelt hoe hij zich soms ziek voelt van de lucht, keelpijn heeft, dagenlang kucht en zwart slijm ophoest. Een andere renner werd ook ziek. Hij liet röntgenfoto’s maken waaruit bleek dat hij rokerslongen had, ontstaan na slechts drie jaar hardlopen.

Bron(nen):   Nos      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


 1. Peter

  Ik durf te beweren dat sport levensbedreigend is. Een sporter vreet veel meer zuurstof. Sporters leven helemaal niet langer. Veel meer blessures. Veel meer ongelukken.
  Kijk maar dieren. Het snelste roofdier is zo lui als het maar zijn kan.
  Een olifant wordt wel 100 jaar, maar is nog trager dan een schildpad.
  Oh, weer zo’n dier dat oud wordt en gigantisch traag is.
  Snelle mensen gaan ook snel dood.
  Daarom, doe rustig aan. Dood ga je vanzelf. Daar hoef je niks aan te doen.
  Das een zegen trouwens.

Reacties niet toegestaan