Rokerslongen van hardlopen in Peking

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 21 oktober 2013 om 8:08
welingelichtekringen header 1
Gisteren was de marathon van Peking. De 30.000 startbewijzen waren binnen een uur uitverkocht. En dat terwijl de luchtkwaliteit zo slecht is dat fanatieke hardlopers er zwarte longen van krijgen.
Ook in Peking zijn steeds meer mensen aan het hardlopen. Ze doen dat vaak om fit en gezond te worden. Maar door de extreem vervuilde lucht in Peking is hardlopen eerder slecht voor de gezondheid. Hardlopers ademen de lucht veel dieper in dan wandelaars. Daarom heeft vervuilde lucht een extra slechte invloed op mensen die hardlopen.
Dat weten de lopers ook wel. Zoals veel inwoners van Peking checken ze daarom ’s morgens eerst de luchtkwaliteit uitgedrukt in de Air Quality Index (AQI). Onder de 100 is goed, boven de 250 is zwaar vervuild en boven de 300 betekent binnen blijven. In Peking is de lucht regelmatig boven de 250 en eind september liep de AQI op tot boven de 400.
Een renner vertelt hoe hij zich soms ziek voelt van de lucht, keelpijn heeft, dagenlang kucht en zwart slijm ophoest. Een andere renner werd ook ziek. Hij liet röntgenfoto’s maken waaruit bleek dat hij rokerslongen had, ontstaan na slechts drie jaar hardlopen.
Bron(nen): Nos