Sterfecijfers ziekenhuizen geven een vertekend beeld

De sterftecijfers zoals die nu berekend worden voor de Nederlandse ziekenhuizen zijn geen goede maatstaf voor de kwaliteit van de zorg die ze bieden. Het beeld van ziekenhuizen die het laagste sterftecijfer binnen hun muren hebben, kan ongunstiger uitvallen als ook gekeken wordt hoeveel patiënten er sterven vlak na ontslag uit het ziekenhuis. Dat schrijft Zorgvisie De conclusies over de sterftecijfers komen uit onderzoek van UMC Utrecht en Erasmus MC, dat vandaag is gepubliceerd in het tijdschrift British Medical Journal. De onderzoekers pleiten ervoor om de sterfte na ontslag voortaan mee te laten wegen in de officiële sterftecijfers. Uit het onderzoek blijkt dat ziekenhuizen met weinig sterfte in het ziekenhuis juist relatief veel sterfte na ontslag hebben, en andersom. Daarom hebben veel ziekenhuizen op basis van de 30-dagen sterfte (dat is de sterfte die optreedt tijdens de eerste 30 dagen na opname, ongeacht de plaats van overlijden) een andere zogenaamde ‘Hospital Standardized Mortality Ratio’ (HSMR) dan op basis van de ziekenhuissterfte (de sterfte die optreedt tijdens het verblijf in het ziekenhuis). Ook zijn de absolute verschillen in HSMR tussen de ziekenhuizen kleiner wanneer de nieuwe rekenmethode wordt toegepast. De HSMR is een maat waarmee de sterfte in ziekenhuizen wordt uitgedrukt. De HSMR wordt jaarlijks openbaar gemaakt en gepresenteerd als een belangrijke maat voor kwaliteit van zorg. Voor de berekening van de HSMR worden momenteel alleen patiënten die in het ziekenhuis overlijden meegeteld.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  UMC Utrecht en Erasmus MC hebben goed onderzoek verricht om dergelijke feiten
  boven tafel te krijgen en aanbevelingen te geven Knap maar weer.
  Heb me vaak verwonderd dat mensen/familie/vrienden van vrienden/ buren en buren etc wel eens vertelden hoe vreselijk snel iemand, in belabberde staat, werd ontslagen en soms weer opgenomen moest worden eneen ander wel eens na een week was overleden. Het zal niet lang meer duren of iemand met 2 geamputeerde benen, en 2 geamputeerde armen, met een een maagzweer op dezelfde dag van de operatie, wordt ontslagen, omdat de Ziektekostenverzekeraars en Directies besloten hebben dat de patient zichzelf kan helpen/ verzorgen.Alleen als de mensen zelf in contact komen met dergelijke situaties komt men in beweging.

  • Templein

   Het gerommel met de kwaliteitsmeters gaat beginnen. Lage kosten door snel patiënten te ontslaan.
   Maar ook grote verhalen dat iemand niet meer behandelbaar is op zekere leeftijd. Ingrijpen zou dan overbehandelen zijn, zeggen ze nu. Die strategie geeft dubbele winst, minder kosten en geen complicaties of sterfte in de statistieken/kwaliteitsmeters van de ziekenhuizen. Het enige probleem voor de bestuurders zijn de patiënten, voor de rest kunnen ze goed besturen.

   (in antwoord op marianne martens)
 2. martijnhoekstra

  Zo laat ik mijn riskante chirugie het liefst uitvoeren bij de huisarts vanwege de lage sterftecijfers daar, en niet bij het ziekenhuis met veel ervaring met de riskante procedure: daar gaan de hele tijd mensen dood.

  • marianne martens

   volgens de berichten en ervaringen zijn de specialisten niet degenen die dergelijke omissies begaan maar het beleid, RvB, directie en oh, zo naar en vervelend, de midden- leidinggevenden, de uitvoerders, zitten in een wafelijzer en kunnen geen kant op,de RvB zitten in die sector meestal te slapen en de directie’s zitten tussen een half geopend wafelijzer.De huidige geldstromen gaan naar de verkeerde mensen.

   (in antwoord op martijnhoekstra)

Reacties niet toegestaan