Ja, COVID-19 kan erectiestoornissen veroorzaken

Het staat in de lijst van gevolgen van covid wat weggestopt, maar de mannen die er mee te maken hebben weten dat het klopt: mannen die covid hebben gehad kunnen - als ze 'genezen' zijn - nog lange tijd problemen hebben met het krijgen van een erectie.

Volgens een recente studie kan dat drie oorzaken hebben.

Het onderzoek wijst op drie factoren die kunnen leiden storingen bij mannen die het virus hebben gehad:

  • Vasculaire effecten. Covid kan gevolgen hebben voor de bloedvaten. De bloedtoevoer naar de penis kan geblokkeerd of vernauwd raken als gevolg van een vasculaire aandoening die door het virus wordt veroorzaakt.
  • Psychologische impact. Seksuele activiteit is nauw verbonden met geestelijke gezondheid. De stress, angst en depressie die door het virus en de pandemie worden veroorzaakt, kunnen verband houden met seksuele disfunctie.
  • Algemene verslechtering van de gezondheid. Erectiestoringen zijn meestal een symptoom van een onderliggend probleem. Mannen met een slechte gezondheid lopen een groter risico om erectiestoring te ontwikkelen en ook om een ​​ernstige reactie op COVID-19 te krijgen. Omdat het virus een heleboel gezondheidsproblemen kan veroorzaken, is een algemene slechte gezondheid reden tot bezorgdheid.

"Erectiestoornissen kunnen een teken zijn van de algehele zwakke gezondheid", legt uroloog Ryan Berglund, MD, uit . "Dus vooral voor jonge en gezonde mensen die abrupt een erectiestoornis ontwikkelen, en vooral na COVID-19, kan dit een teken zijn van iets ernstigers." 

Bron(nen):   Cleveland Clinic