8 miljoen levens gered in VS sinds eerste waarschuwing tegen roken

Het is deze maand 50 jaar geleden dat het eerste onderzoeksrapport uitkwam waarin werd gewaarschuwd voor de gevaren van roken. Onderzoekers van Yale schatten dat door anti-rookmaatregelen alleen al in de Verenigde Staten zo’n 8 miljoen levens zijn gered.
Het baanbrekende rapport verscheen begin 1964 en wees voor het eerst op de dodelijke gevolgen van tabaksgebruik. Het toenmalige hoofd van de Commissie voor volksgezondheid Luther Terry, stelde een onderzoeksgroep samen. Die bestudeerde 7.000 wetenschappelijke artikelen en sprak met meer dan 150 specialisten om tot haar conclusie te komen, dat roken dodelijk is.
Om maximale media-aandacht te genereren in de zondagkranten, kwam het rapport op zaterdag uit. Het nieuws sloeg in als een bom. Daarna volgden snel de waarschuwingen op pakjes, hogere accijnzen en beperkte reclame-uitingen. In de afgelopen halve eeuw is het aantal rokers in de westerse wereld scherp gedaald.
In 1958 rookte 60 procent van de Nederlanders (90 procent van de mannen). In 2013 was dat nog maar 25 procent en in de VS zelfs nog maar 20 procent. Toch sterven jaarlijks nog steeds 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Wereldwijd is dat 5 miljoen. Bijna de helft daarvan komt uit Azië, waar roken nog steeds erg populair is. Roken is verreweg de grootste vermijdbare doodsoorzaak.

Bron(nen):   Science Daily      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Voor wat deze “schatting” waard is: 8 miljoen meer mensen, daar is deze planeet vast heel blij mee.

  • Karel Kritisch

   Een walgelijke nihilistische opmerking.

   (in antwoord op Kopje thee)
   • Kopje thee

    Tsja, vriendelijk is het niet, geef ik toe. En toch is het een waarheid als ‘n koe. Je kunt elk risico uitbannen, en ervoor zorgen dat we met z’n allen steeds langer blijven leven. Maar of dat lang en gelukkig zal zijn, als de druk op de aarde zo toeneemt dat er kwalen en plagen ontstaan die misschien wel gruwelijker zijn dan die we nu kennen?

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     De mens zal zichzelf moeten corrigeren of de natuur doet het voor ons. Als de mens leert om in harmonie met elkaar en de natuur te leven dan zal de groei van de wereldbevolking vanzelf stagneren. Er is de laatste decennia progressie gemaakt maar we zijn er nog lang niet.

     (in antwoord op Kopje thee)
 2. Frank Doom

  Gaan die 8 miljoen nu nooit meer dood?

Reacties niet toegestaan