8 miljoen levens gered in VS sinds eerste waarschuwing tegen roken

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 08 januari 2014 om 13:22
welingelichtekringen header 1
Het is deze maand 50 jaar geleden dat het eerste onderzoeksrapport uitkwam waarin werd gewaarschuwd voor de gevaren van roken. Onderzoekers van Yale schatten dat door anti-rookmaatregelen alleen al in de Verenigde Staten zo’n 8 miljoen levens zijn gered.
Het baanbrekende rapport verscheen begin 1964 en wees voor het eerst op de dodelijke gevolgen van tabaksgebruik. Het toenmalige hoofd van de Commissie voor volksgezondheid Luther Terry, stelde een onderzoeksgroep samen. Die bestudeerde 7.000 wetenschappelijke artikelen en sprak met meer dan 150 specialisten om tot haar conclusie te komen, dat roken dodelijk is.
Om maximale media-aandacht te genereren in de zondagkranten, kwam het rapport op zaterdag uit. Het nieuws sloeg in als een bom. Daarna volgden snel de waarschuwingen op pakjes, hogere accijnzen en beperkte reclame-uitingen. In de afgelopen halve eeuw is het aantal rokers in de westerse wereld scherp gedaald.
In 1958 rookte 60 procent van de Nederlanders (90 procent van de mannen). In 2013 was dat nog maar 25 procent en in de VS zelfs nog maar 20 procent. Toch sterven jaarlijks nog steeds 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Wereldwijd is dat 5 miljoen. Bijna de helft daarvan komt uit Azië, waar roken nog steeds erg populair is. Roken is verreweg de grootste vermijdbare doodsoorzaak.
Bron(nen): Science Daily