Waarom we vet zo lekker vinden

Het nieuwe jaar is alweer een week oud, dus menigeen eet gewoon weer koekjes en drinkt koffie met melk. Dat is niet omdat we slappe mensen zijn, zeggen deskundigen tegen Gizmodo. Het is omdat ons lichaam ons instrueert vet te eten.

Dat gaat op verschillende manieren. Van vet wordt veel voedsel knapperig. En onze hersenen geven de voorkeur aan voedsel met een knapperig geluid, boven voedsel dat slap klinkt. Vet zorgt ook voor een soepel transport van voedsel door onze mond. Koffie met melk glijdt beter dan zwarte koffie.

Daarnaast zorgt vet er voor dat andere smaken beter tot hun recht komen: het is een smaakversterker.

En tenslotte zijn er onze smaakreceptoren. Lang werd gedacht dat dat er slechts vier waren: zoet, zout, bitter en zuur. Maar dat blijken er veel meer te zijn. Misschien wel meer dan 20. Vaststaat dat er ook een is voor vet. En die wil worden bediend.

En om al die redenen is het nog niet zo eenvoudig minder vet te eten.

Bron(nen):   Gizmodo      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  • Prikker

    Gisteravond op de BBC was er een hele aardig special o.a. hierover.
    De conclusie hieruit was dat met name de combinatie van vet en suiker ons lichaam verwart en de ‘voldaan gevoel’ receptoren uitschakelt waardoor we vaak te veel tot ons nemen. Het was een pleidooi tegen alle ‘processed foods’ waarin de hedendaagse mens bloot staat en de trend tot verdikking als gevolg.