‘Geen bewezen verband tussen vlees eten en kanker krijgen’
Het hoort tot de standaard-bezwaren tegen vlees: je zou er kanker van krijgen, zeker van rood of gegrild vlees. Maar professor Tim Key, kanker-epidemioloog van de Universiteit van Oxford, zegt tegen de Sunday Times dat dat verband niet te leggen is. Het zou er kunnen zijn, zegt hij, maar bewezen is het niet. En dus is er geen reden om vlees te mijden als je gen kanker wilt krijgen.
Volgens hem worden er veel te gemakkelijk conclusies getrokken over het verband tussen bepaalde voedingsmiddelen en kanker. Die relatie is heel lastig te onderzoeken omdat mensen nu eenmaal van alles eten en van alles doen wat hun kans op het krijgen van kanker kan beïnvloeden. Volgens Key staat de wetenschap van de voeding in de kinderschoenen en moeten we nog niet verwachten dat uit die hoek bruikbare adviezen komen.
Anders is het met het eten van voedingsmiddelen waarin kankerverwekkende stoffen zitten. Die zullen kunnen bijdragen aan het ontstaan van kanker. Maar vlees in zijn algemeenheid bevat geen kankerverwekkende stoffen
Bron(nen): Sunday Times
Weer een linkse leugen doorgeprikt.
Volgens mij had ‘t niet zozeer met ‘t vlees als wel met de bereidingsmanier te maken. Rood vlees (zoals rundvlees) heeft nu eenmaal meer bereidingstijd op een grill of bbq nodig en in die verbrandde vleeskorstjes zit dacht ik altijd ‘t risico.
dat is zo. Het blijft een vreemd gezicht als je mensen ziet knabbelen of kluiven van een bot+ vlees met druipend vet langs de kin. Waarom? Is het lekker een stuk vlees te eten van een trillend angstig gedood kalf of lam etc? Lijkt me bijzonder. Van bio vlees hoop jemaar dat de dieren een goed leven hebben gehad.
(in antwoord op Prikker)Prof.Key zou gelijk kunnen hebben maar ik geloof er geen barst van.Een beest in doodsangst vermoorden brengt veel hormonen voort. Laten we het niet hebben over de troep zoals antibiotica die in zo’n lijf is gegaan, voedsel?. Het opeten is een ritueel uit de tijd van de Neanderthalers. Het bord met vlees wordt met allerlei rituelen omringt waardoor de beschaving er ,vanaf spettert ( Norbert Elias ) maar als je goed naar het stuk vlees kijkt zie toch echt wel een kip, varken of koe op je bord, ooit omringt met groen gras buitenlucht en vaak liefde van de boer. Geboren om te leven. Hier in de buurt krijgen kalveren geen meter buitenlucht, geen ramen, geen luchtgaten. Ze stonden ooit buiten, losgebroken, radeloos, met hun ogen knipperend,vervuild. Niet om aan te zien. Inspectie doet geen klap. Het opwekkende is wel dat er heel veel boerenbedrijven hebt,die alles voor hun dieren doen om ze een goed leven te geven.Slagers kennen de dieren. Dat is goed. Minder vlees eten lijkt raadzaam.Is ook veelvuldig onderzocht