Waarom het voor vrouwen echt moeilijker is om af te vallen

Een vrouw en haar man gaan samen op dieet. Zijn ze allebei gemotiveerd? Ja. Tellen ze elk trouw calorieën? Ja. Toch zal de man eerder kilo's kwijtraken dan zijn vrouw.

Waarom? Geef de schuld aan je genen, zeggen experts.

"We horen dit de hele tijd en het kan frustrerend zijn voor vrouwen", zegt endocrinoloog Ula Abed Alwahab, MD. "Maar helaas voor vrouwen kan hun genetische samenstelling het afvallen uitdagender maken."

De redenen:

  1. Metabolisme. Vrouwen hebben doorgaans meer lichaamsvet en minder spieren dan mannen. Dat beïnvloedt de basisstofwisseling, of hoeveel calorieën je lichaam in rust verbrandt.
  2. Zwangerschapseffecten. Wanneer een vrouw zwanger raakt, wordt ze zwaarder en krijgt ze meer lichaamsvet. Borstvoeding helpt bij het verbranden van calorieën en gewichtsverlies in deze levensfase.
  3. Menopauze. Vrouwen worden tijdens de menopauze ook dikker in hun buik door een verlies van hormonen en een langzamer metabolisme.
  4. PCOS. Tussen 5 en 10 procent van de vrouwen heeft polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een hormonale onbalans die gewichtsverlies bemoeilijkt en onregelmatige menstruatie veroorzaakt.

Bron(nen):   Cleveland Health