Studie: coronabesmetting kan je dommer maken

Volgens een Britse studie kun je dommer worden van een coronabesmetting. Bij sommigen zou het IQ met wel 7 punten zijn gezakt nadat ze herstelden.

Van meer dan 80.000 onderzochte Britten, die meededen aan de Great British Intelligence Test, raakten er vorig jaar 13.000 besmet met het coronavirus. Na correctie voor geslacht, opleidingsniveau en leeftijd, bleef nog steeds overeind dat de intelligentie van mensen die herstelden van een besmetting het meest gedaald was van alle onderzochte groepen. Ze vonden het moeilijker om te plannen, redeneren en problemen op te lossen dan voorheen.

De bevindingen sluiten volgens de onderzoekers aan bij eerdere studies die vaststellen dat mensen met long covid vaak "problemen hebben met concentratie en het zoeken naar de juiste woorden", schrijven de wetenschappers van Cambridge en King's College. Het effect was het grootst bij mensen die aan de beademing moesten na een Covid-besmetting.

Er wordt veel gezegd en geschreven over de lange termijneffecten van een coronabesmetting. De waarheid is dat we nog veel niet weten. De onderzoekers willen dan ook wachten met al te grote conclusies tot de gevolgen van Covid in de hersenen in beeld kunnen worden gebracht. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat mensen met de naweeën van wat voor ziekte dan ook zich slechter kunnen concentreren.