Vaccinweigeraars na ic-opname: “Ik ben verkeerd beïnvloed”

Ziek zijn ze, doodziek, omdat ze geen vaccin wilden nemen. Artsen treffen steeds meer vaccinweigeraars aan op de ic's. Ze hebben spijt. "Mijn ogen zijn geopend. Ik ben gered door het ziekenhuis, ik heb veel geluk gehad."

Dat zegt Jefferson van der Heijden (43) uit Hellevoetsluis in de Volkskrant. Hij vond dat de overheid de coronaprik te veel opdrong en bovendien leek het vaccin hem wel erg snel ontwikkeld dus nam hij het niet. Tot hij zelf besmet raakte en ernstig ziek werd. Vorige week werd hij met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht en onmiddellijk aan de zuurstof gelegd. Hij is weer herstellende, maar beseft dat hij geluk had.

Al zijn niet-gevaccineerde vrienden heeft hij inmiddels overtuigd, vertelt Van der Heijden: "Ze hebben allemaal meteen een afspraak gemaakt. Ik wil het vaccin aan niemand opdringen, maar mensen moeten wel mijn verhaal horen. Dan zie je hoe fout het kan gaan."

Van Groningen tot Maastricht krijgen artsen dit soort verhalen te horen. Ze zijn schrijnend. Internist Guy Mostard van het Heerlense Zuyderland-ziekenhuis: "Ze draaien er niet omheen, ze zijn ziek, gruwelijk ziek. Dan zie je meestal dat de eerlijkheid en het ware gevoel naar boven komen. Ze zijn op hun kwetsbaarst en zeggen wat ze werkelijk vinden. Ze vertellen dan: ik ben verkeerd beïnvloed."

Geen verwijten
Artsen benadrukken dat je patiënten niets moet verwijten. Armand Girbes, hoofd van de ic-afdeling van het Amsterdamse VUmc: "Ik sprak met familieleden van een ernstig zieke covidpatiënt die volhielden dat het virus niet bestond. Ze waren ervan overtuigd dat het om een andere ziekte ging. Artsen zouden gebrainwashed zijn door het RIVM. Misinformatie kan heel hardnekkig zijn."

Alle desinformatie kan mensen in de war brengen. Het is niet altijd makkelijk om op YouTube zin van onzin te onderscheiden. Zeker als je in je omgeving gelijkgestemden treft. Schroom dus niet om met je huisarts te bellen voor informatie. Die kan je eerlijk vertellen hoe het vaccin werkt en waarom het zo belangrijk is om het te nemen.

Bron(nen):   De Volkskrant