Hoe betrouwbaar zijn die sporthorloges en stappentellers?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 19 augustus 2021 om 12:42
anp 377540621
Ze meten je hartslag, aantal verbrande calorieën, stressniveau en hoe goed je geslapen hebt. De nieuwste generatie sporthorloges heeft meer functies dan ooit. Maar werken ze ook? Wetenschappers zijn bij NU.nl verrassend positief. Behalve als het gaat om de slaapmeting dan.
Daan Dohmen, hoogleraar Digitale transformatie in de zorg aan de Open Universiteit, spreekt van 'prachtige ontwikkelingen'. "Dankzij een medische app kunnen ruim veertig ziektes op afstand worden gemonitord. Zoals hartziekten, risicozwangerschappen en ook COVID-19. Thuis zijn is prettiger voor de patiënt en het is goedkoper."
De slaapmetingen zijn echter minder betrouwbaar, legt Sebastiaan Overeem, hoogleraar Intelligent Systems for Sleep Disorders aan de TU Eindhoven, uit. Wearables doen een 'surrogaatmeting'. "Ze meten een afgeleide van slaap. Iemand die goed slaapt, beweegt minder. Een wat hogere en onregelmatige hartslag duidt in theorie op de REM-slaapfase. Ze meten beweging en hartritme, niet de slaap zelf."
Fabrikanten wekken volgens de hoogleraar soms ten onrechte de suggestie een medisch apparaat aan te bieden. "Mensen melden zich soms onnodig bij de dokter, die vervolgens een duur EEG-slaaponderzoek doet waar geen slaapstoornis uit komt. Soms zeggen mensen dan: 'Dokter, dat onderzoek klopt niet, kijk maar wat mijn Fitbit zegt.'"
Toch zijn slaapmetingen wel nuttig, meent Dohmen. "Je ligt stil en ook meteen na het ontwaken is een goed moment om je hartslagvariabiliteit te meten. Het zijn interessante early warning-signalen. Op basis daarvan kan ik zien of ik de dag ervoor intensief heb gesport, alcohol heb gedronken of wellicht ergens een ontsteking heb. Één early warning-signaal zegt niks, maar samen wel."
Bron(nen): NU.nl