Bloedzuigers repareren door hond afgebeten oor

Een pitbull beet bijna het hele oor af van een 19-jarig meisje. Om het oor opnieuw te bevestigen gebruikten de artsen geen ingewikkelde chirurgische ingrepen, maar wel bloedzuigers. Die zorgden voor de tijdelijk afvoer van bloed uit het oor zodat het zijn eigen aderen kon vormen. De gevalsstudie werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine. De FDA keurde in 2004 het gebruik van bloedzuigers goed voor alle types van amputaties. Meestal worden ze gebruikt bij vingeramputaties, hoewel de procedure wereldwijd minder dan 50 keer werd toegepast. Het chirurgisch team slaagde er in om een kleine slagader te vinden van slechts 0,3 millimeter in diameter en die met drie microscopische hechtingen terug te verbinden met de slagader in het afgebeten oor. De slagader bracht vers bloed naar het oor, maar de aders die bloed van het oor terug naar het hart brengen werden niet opnieuw verbonden. Het lichaam maakt relatief makkelijk nieuwe aders aan, dus waren de bloedzuigers slechts tijdelijk nodig. Ze fungeerden als tijdelijke drainage voor het oor. De jonge vrouw verbleef 17 dagen in het ziekenhuis voor de behandeling met de bloedzuigers. Nu is het litteken nog maar nauwelijks zichtbaar en de schade had geen invloed op het gehoor. Ze is volledig hersteld.

Bron(nen):   Medical Daily      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Guest

  Gaaf, ik ga het meteen thuis proberen.

  Wat zal ik doen , mijn neus of mijn oor?

  • Apekool

   Een stuk of drie grote bloedzuigers op je l*l denk ik, daar kunnen ze totaal geen kwaad in (op?) jouw geval. Weekje laten zitten, vooral niet aankomen. Video’s volgen op youtube neem ik aan?

   (in antwoord op Guest)
 2. Apekool

  Dank voor dit mooie bericht! Prachtig voorbeeld van technologisch vernuft gekoppeld aan natuurlijke hulpbronnen, of hulptroepen in dit geval.

Reacties niet toegestaan