Ben je in huis vaak moe of slecht geconcentreerd? Verbeter dan de luchtkwaliteit

Heb je het idee dat je na een dag thuiswerken vermoeider bent dan normaal? Of lukt het je niet om je een hele dag te concentreren? Mogelijk is de luchtkwaliteit in huis de boosdoener.

Uit nieuw onderzoek van Nationale Nederlanden blijkt dat een slechte luchtkwaliteit in huis nadelig is voor je gezondheid. Het kan leiden tot vermoeidheid, een slechte concentratie en zelfs ademhalingsproblemen.

Vooral na het koken verslechtert de luchtkwaliteit. Kinderen die in een huis wonen waar op gas wordt gekookt lopen 20 procent meer risico op longklachten vergeleken met woningen met een elektrische kookplaat. De concentratie fijnstof kan direct na het koken hoger zijn dan op een slechte dag in Beijing.

Maar niet alleen koken, ook het branden van kaarsen is bijzonder slecht voor de luchtkwaliteit. Om de lucht in huis te verbeteren, zijn er simpele oplossingen. Laat je afzuigkap bijvoorbeeld nog even aan na het koken en vervang het filter op tijd. Zet een raampje open tijdens het koken of als je de kaarsen uitblaast. Houd je slaapkamer fris door 's nachts een raampje open te zetten. Verder zijn er luchtreinigers te koop, die fijnstof en bijvoorbeeld vocht uit de lucht halen.