De 5 meest verslavende stoffen die er zijn

Als je wel eens hebt geprobeerd te stoppen met roken, zul je weten dat een verslaving doorbreken niet eenvoudig is. En veel mensen lukt het bij sommige stoffen nooit.

De ene stof maakt je meer verslaafd dan de andere. Je kunt de mate van verslaving meten op verschillende manieren: de moeite met afkicken, de schade aan het lichaam, de straatwaarde in de handel, etc.

De Britse professor Nutt omzeilde die problemen door aan een groep verslavingsdeskundigen, verspreid over de wereld, te vragen wat zij het verslavendst vinden. Hun lijst:

  1. Heroïne. Heroïne is niet alleen de meest verslavende drug, maar hij is ook heel gevaarlijk, omdat de fatale dosis maar vijf keer zo hoog ligt als de dosis die je nodig hebt om high te worden.
  2. Alcohol. Je weet zelf wel waarom.
  3. Cocaïne. Zo’n 21% van de personen die cocaïne proberen, wordt er op een moment in zijn leven afhankelijk van.
  4. Barbituraten. Barbituraten zijn drugs die oorspronkelijk gebruikt werden als slaapmiddel en als middel om paniekaanvallen te behandelen. Ze verstoren de chemische signalen in de hersenen, waardoor verschillende hersengebieden minder hard werken.
  5. Nicotine. In 2002 schatte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er meer dan een miljard rokers zijn en dat tabak tegen 2030 8 miljoen mensen per jaar zal doden.

Bron(nen):   Rawstory  Eos