Antibiotica-resistentie wereldwijd levensgevaarlijk

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwam gisteren met een nieuw rapport. Daarin noemt ze de resistentie voor antibiotica 'een grote mondiale bedreiging'. De WHO spreekt van een post-antibiotica-tijdperk, waarin mensen overlijden aan simpele infecties, die tientallen jaren prima te behandelen waren. Ze meldt dat in alle 114 onderzochte landen sprake was van antibiotica-resistentie. Als er geen grote actie wordt ondernomen, zijn de gevolgen 'waarschijnlijk dramatisch'. Twee belangrijke antibiotica, die worden gebruikt voor veel voorkomende ziektes als longontsteking en diarree, werken in sommige landen bij de helft van de mensen helemaal niet meer. Een middel tegen de soa gonorroe, dat werd beschouwd als laatste redmiddel, bleek in het Verenigd Koninkrijk niet te helpen. Antibiotica tegen de E.coli bacterie werkten altijd in de jaren tachtig en nu nog maar de helft van de tijd. De WHO roept op om snel nieuwe antibiotica te ontwikkelen, maar ook om de behoefte eraan te verminderen door betere hygiëne, toegang tot schoon drinkwater en infectiecontrole in ziekenhuizen.

Bron(nen):   BBC      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Vogelbeest

    Wat de media Nederlanders laten geloven is dat minder antibiotica de kans op resistente virussen verkleint.
    Wat de media in datzelfde verband gewoonlijk vergeten te melden is dat in de veehouderij op grote schaal antibiotica wordt gebruikt omdat de kippen/koeien/varkens dan sneller groeien.
    Gevolg is dat een Nederlander die een keelontsteking heeft 2 maanden mag lijden. Een Belg of een Duitser met keelontsteking krijgt na 3 dagen een kuurtje van 8 dagen en is er vervolgens vanaf.
    Op zich is antibiotica resistentie inderdaad iets ernstig, maar laten we dan wel even naar de echte oorzaak kijken. Niet het gebruik door mensen, maar het gebruik in de vleesindustrie.

Reacties niet toegestaan