Van vliegtuiglawaai word je dik

Mensen worden dikker van de langdurige blootstelling aan veel geluid. Vooral het wonen in de buurt van een vliegveld verhoogt het risico op overgewicht. Dat blijkt uit een studie van het prestigieuze Zweedse Karolinska Instituut. De onderzoekers volgden 8 tot 10 jaar lang meer dan 5.000 mensen in en rond Stockholm. Zij ontdekten dat wonen in een erg lawaaierige omgeving de buikomtrek met maximaal 6 centimeter kan doen toenemen. Dit komt waarschijnlijk doordat veel lawaai stress veroorzaakt. Het lichaam maakt dan meer van het anti-stresshormoon cortisol aan, dat op de lange termijn zorgt voor extra vetopslag in de maagstreek. Bij mensen die in de buurt van een luchthaven wonen, neemt de buikomvang met 1,5 centimeter extra toe. Leefstijlfactoren zijn daarin meegenomen. De nabijheid van de luchthaven zorgt ook voor hogere cortisolgehaltes in het bloed. Eerder is al aangetoond dat nachtelijk vliegtuiggeluid de bloeddruk verhoogt. Wonen in de buurt van een vliegveld bleek toen meer adrenaline in het bloed te veroorzaken. Dat hormoon kan uiteindelijk zorgen voor de aanmaak van cortisol.    

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  of bij vliegvelden staan goedkope huizen, waar mensen van lage sociale klasse kunnen wonen (omdat ze meer niet kunnen betalen), en mensen van een lagere sociale klasse zijn dikker, dat stond al wetenschappelijk vast.

  • Prikker

   90% van de artikelen hier is pseudo-wetenschap waarin het paard achter de wagen gespannen wordt om vervolgens te concluderen dat wagens zich alleen voortbewegen omdat er een paard achter staat.

   (in antwoord op Pietje_Precies)
   • meesan

    Nee hoor, het klopt als een bus. Ik woon ook vlak bij een vliegveld en ben baggervet. Maar ik weet nu dat ik daar niks aan kan doen. Het komt niet van chocola, maar van die lawaaiige vliegtuigen! ;0)

    (in antwoord op Prikker)
  • marianne martens

   ik zal u zeggen wij wonen in de buurt van een van delandingsbanen

   (in antwoord op Pietje_Precies)
 2. gebruiker

  Ben blij dat ik niet niet bij schiphol werkt, ik las dat pindakaas net zo slecht als tabak http://forums.hababam.nl/showthread.php?t=177903

  Chocoladerepen en pindakaas zijn levensgevaarlijk voor de volksgezondheid, stelt de Amerikaanse hoogleraar geneeskunde Helen Vlassara. De vrouw trekt al jaren ten strijde tegen AGE’s (advanced glycation end products), omdat deze volgens haar net zo schadelijk zijn als tabak.

Reacties niet toegestaan