Alcohol kost miljoenen levens per jaar

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt met een niet zo fijn rapport: alcohol zou in 2012 3,3 miljoen levens hebben gekost. En in Europa drinken we het meest.
Alcohol is volgens de WHO verantwoordelijk voor tal van ziektes, waaronder kanker. Tieners en ouderen lopen het meeste risico. Vooral meer dan zes glazen op een avond drinken zou schadelijk zijn. Zo'n 16 procent van de drinkers maakt zich daar schuldig aan.
Gemiddeld drinken mensen van vijftien jaar en ouder 6,2 liter pure alcohol per jaar. Maar aangezien maar 38,3 procent van die groep drinkt, is het gemiddelde alcoholgebruik per drinker 17 liter per jaar. Armere mensen zijn iets vatbaarder voor de sociale gevolgen en gezondheidsrisico's van alcohol.
De WHO vindt dat er meer moet worden gedaan om mensen te waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van alcoholconsumptie. Ook moet de overheid maatregelen nemen om alcoholgebruik te verminderen door bijvoorbeeld de minimumleeftijd en accijnzen te verhogen.

Bron(nen):   De Standaard      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Waarschuwen kost geld in Nederland.Even overwegen wat de kosten en baten zijn in euro’s.

 2. reageermeneer

  Wanneer alcoholexperts weggaan bij de WHO houden ze er opeens een hele andere mening op na. Neem Dr Kari Poikolainen, hij was de alcoholexpert van de WHO.

  Hij zegt de wetenschappelijke litteratuur van de afgelopen decennia
  nog eens goed te hebben bestudeerd. En die leidt tot een heel andere
  conclusie dan de gangbare. “Gematigd drinken is beter dan niet drinken
  en ‘gematigd’ is meer dan algemeen wordt aangenomen”.

  Volgens Poikolainen wordt de schadelijkheid van drank overdreven, schrijft de Independent.

  Copy&Paste bron:https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/302946/een-fles-wijn-per-dag-drinken-is-juist-gezond.html

 3. Karel Kritisch

  En toch hou ik van alcohol.

 4. Pietje_Precies

  en hoeveel levens heeft werken gekost? vast meer.

 5. Meester Proper

  Alcohol redt ook miljoenen levens per jaar.

 6. bierneus

  Had ook geen andere conclusie verwacht….Als je een WHO de gevaren van Alcohol laat onderzoeken is de kans dat op een conclusie als ‘valt allemaal wel mee’ gelijk aan nul.

  Wel aardig om te zien dat we in dat vermaledijde Europa, waar we zoveel drinken dat de BTW en de leeftijdsgrens voor alcoholconsumptie nodig omhoog moet, wel het langst, gezonds en gelukkigst leven

  Ja er gaan mensen dood aan alcohol, maar uit de relatie tussen de hoeveelheid drank en gezonde levensverwachting kunnen we ook concluderen: Proost!

Reacties niet toegestaan