Beide borsten verwijderen bij borstkanker vaak onnodig

Veel vrouwen met borstkanker zouden onnodig vaak beide borsten laten verwijderen. Meestal hebben ze net zoveel kans op kanker in de gezonde borst als andere vrouwen.

Het verwijderen van beide borsten zou alleen zinvol zijn voor vrouwen die een erfelijke vorm van borstkanker hebben of een anderszins verhoogd risico op de ziekte.

Onderzoekers bekeken 1447 vrouwen die behandeld waren voor borstkanker. 8 procent liet behalve de zieke ook de gezonde borst verwijderen. Voor 70 procent van hen was dat onnodig.

Een van de onderzoekers: ”We zijn bereid de gezonde borst van een vrouw met borstkanker te verwijderen, maar we zijn niet bereid dat te doen bij een vrouw zonder borstkanker, terwijl voor beide de kans op kanker in die borst hetzelfde is.”

De afgelopen jaren is het aantal vrouwen dat beide borsten laat verwijderen bij borstkanker toegenomen. Veel artsen vinden dat er sprake is van overbehandeling.

De keuze voor een dubbele borstamputatie vindt plaats onder emotionele en stressvolle omstandigheden. Na de diagnose zijn patiënten erg bang om de ziekte weer te krijgen. Er is een sterk verband tussen de mate van angst voor de terugkeer van de ziekte en het verwijderen van beide borsten.

 

 

 

Bron(nen):   Live Science