Cynische mensen hebben meer kans op dementie

Een cynische levenshouding zou niet alleen leiden tot een verhoogde kans op dementie, ook de kans op onder andere hartziektes zou toenemen. Dat blijkt uit een Finse studie onder 1449 mensen met een gemiddelde leeftijd van 71 jaar. Cynisme wordt gedefinieerd als de overtuiging dat anderen gedreven worden door egoïstische motieven. Cynische mensen antwoorden bevestigend op stellingen als: 'De meeste mensen zouden oneerlijke middelen aanwenden om een voordeel te verwerven', 'De meeste mensen zouden liegen om vooruit te komen', 'Het is het veiligst om niemand te vertrouwen'. Mensen met een cynische kijk op het leven zouden 2,5 keer zoveel kans hebben om dementie te krijgen. 'De resultaten leveren weer extra bewijs dat de levenshouding en de persoonlijkheid van mensen invloed hebben op hun gezondheid,' zegt een van de onderzoekers. Uit eerder onderzoek kwam ook al naar voren dat cynisme niet goed is voor de gezondheid.

Bron(nen):   Science Daily  De Morgen    

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Interessante definitie. Juist met het gegeven dat de meeste mensen gedreven worden uit egoïstische motieven hoef je niet cynisch te zijn. Je snapt de motivatie en kan dat dus gewoon accepteren voor wat het is.
  Cynisme daarentegen neigt naar bitterheid.

 2. marianne martens

  kinderen en jongeren die in wantrouwen, aantrekken en afstoten, tegenovergestelde boodschappen hebben alle reden om wantrouwend te zijn tegenover de ander. Geen richtsnoer meegekregen. Cynisch zou je ook kunnen worden als je intuïtie wat beter is ontwikkeld. Misschien.

  • Apekool

   Cynisme zal zich m.i. ontwikkelen als je eigenlijk _niet_ aanvaard wat je waarneemt en ziet gebeuren. Het wordt dan uiting van onoplosbare woede – zonder uitweg. Dat zal inderdaad behoorlijk schadelijk zijn.

   De scheidslijn tussen realisme en cynisme is niet breed, maar wel het verschil tussen een uitgangspunt naar een nieuwe (hopelijk betere) toekomst, of het vast blijven zitten in groeiende wanhoop en woede.

   Oh ja, kritisch is niet hetzelfde als cynisch, al kan een buitenstaande de twee nog wel eens verwarren.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    je hebt gelijk van de onoplosbare woede, kinderen en jongeren kunnen wel tijdelijk overleven tijdens traumatische omstandigheden met cynisme ( woede niet kunnen uiten ), ook weer anders= en zelfspot

    (in antwoord op Apekool)
 3. Prikker

  Ik definieer cyniscme als een vorm van zelfkastijding.
  Het onbewust, bevestigen van een negatief wereldbeeld vaak om angsten te verhullen.

  Gaat niet over anderen, maar vooral over jezelf….

 4. Zmirlap

  Ofwel, over een paar jaar zit dit hele reagerende groepje speekselbellen te blazen en cake uit te smeren over de tafel…

 5. vanhetgoor

  Wat een heerlijke naïeve onderzoekers zijn dat. Dementie is niet het gevolg van cynisme. Mensen met een aanleg tot dementie hebben vaker cynische gedachten. Dat is heel iets anders. Men laat nu voorkomen dat het een de oorzaak is van de ander, maar dat is niet zo, beiden zijn tekenen van een zelfde ziektebeeld.

Reacties niet toegestaan