Wat gebeurt er ècht als je bruin wordt in de zon

Eerst het slechte nieuws. Zodra je huid de directe zon voelt - al is het maar even - gaat je lichaam melanine aanmaken. En dan begint een proces dat maar één uitkomst heeft: een mooi, aantrekkelijk kleurtje en een versnelde veroudering van je huid, meer lelijke plekken, rimpels en - als uiterste - huidkanker. Er bestaat niet zoiets als gezond bruin worden. Ook niet een beetje. De directe zon op je huid richt schade aan, schrijft dermatologe Annet King. En om te redden wat er te redden valt maakt je lichaam die melanine aan, als een soort parapluutjes om het DNA van je huid te beschermen tegen de vernietigende werking van de zon. Daarnaast heb je de rode huid, van verbranden. Die bereik je door te snel lang in de zon te blijven. Je huid heeft dan niet de tijd gekregen om melanine aan te maken en je verbrandt, er treedt een onstekingseffect op en je bovenste bloedvaten worden beschadigd. Fijne zondag! unnamed-5

Bron(nen):   Rifenery29      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter

  Zonder zon kun je niet. Er zitten ook goede stralingen in. Zonder zon was er geen leven mogelijk. We denken van wel. Maar die kunnen uiteindelijk ook niet zonder het licht ook al is dat via anderen.

  Dat bakken en braden in de zon slecht is klopt. Je gaat toch ook niet in een pan liggen ? Al dan niet met olie op je huid ?

 2. Korné Soldaat

  Maar zon heb je wel weer nodig om vitamine D aan te maken. De waarheid zit weer ergens in met midden

 3. zeemeerna

  Dit is weer zwaar overtrokken. Zonlicht met mate is juist ontzettend goed, met name voor de aanmaak van vitamine D. Huidkanker wordt enkel veroorzaakt door verbranding of al die chemische zonnebrandcremes die we op onze huid smeren. Jammer want door dit artikel gaan nog meer mensen de zon mijden terwijl ze die zo hard nodig hebben.

 4. BesteTips.net

  Om de uitspraken van dermatologe Annet King op waarde te kunnen schatten, is het van belang te weten, dat deze vrouw hoogstwaarschijnlijk is opgeleid door en feitelijk in dienst is van Dermalogica, een bedrijf dat o.a. tubetjes zonnebrand verkoopt voor $ 32.

  “Mensen met buitenberoepen hebben juist de minste kans op huidkanker”, dat stelt Rozemarijn van West daarentegen op de website Earth Matters. “Er zijn dan ook artsen die de toename van huidkanker juist toeschrijven aan te weinig buiten zijn van de moderne mens. Daardoor krijgt de blanke winterhuid opeens een overdosis zon tijdens de 3 weken zonvakantie of tijdens de eerste mooie lentedagen.”

  Volgens Han van der Rhee, dermatoloog en schrijver van het boek Zonwijzer zijn er bovendien sterke aanwijzingen dat zonlicht ook effectief kan zijn bij de preventie van andere vormen van kanker (dikke darm-, borst- en prostaatkanker), maar ook multiple sclerose, hoge bloeddruk en suikerziekte.

  Bronnen:

  Dermalogica: http://www.dermalogica.com/protection-50-sport-spf50/187,default,pd.html?cgid=daylight_defense&start=1

  Earth Matters: http://www.earth-matters.nl/5/8000/gezondheid/zonnen-zonder-smeren-is-gezond.html

  Nieuws voor diëtisten: http://www.nieuwsvoordietisten.nl/verschenen/verschenen/article/zonwijzer/

Reacties niet toegestaan