Wat de kleur van je ogen vertelt over je gezondheid

Uit een onderzoek van de Pittsburgh Universiteit blijkt dat de kleur van je ogen heel wat verklapt over je persoonlijkheid en gezondheid. Vrouwen met blauwe of groene ogen kunnen bijvoorbeeld goed omgaan met pijn en stress en voor vrouwen met bruine ogen ligt de kans op een alcoholverslaving een stuk lager. De kleur van je ogen verraadt niet alleen de kans op diabetes, de tijd die je hersenen nodig hebben om iets te verwerken en je vermogen om dronken een frisbee te vangen, maar ze zeggen ook wat over de manier waarop vrouwen met pijn omgaan. Vrouwen met een donkere kleur ogen hebben relatief meer pijn tijdens een bevalling en zijn gevoeliger voor postnatale depressies of angst. Vrouwen met een lichte oogkleur hebben meer kans op diabetes. Het goede nieuws voor mensen met donkere ogen is dan weer dat ze over het algemeen minder alcohol consumeren en ze een beter reactievermogen hebben. Hierdoor zijn ze beter in sporten, zoals tennis en badminton. Mensen met lichte ogen zijn minder gevoelig voor pijn en vermoeidheid en het risico op het syndroom van Dubin-Johnson (een goedaardige variant van geelzucht) ligt een stuk lager.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Daar gaan we weer… een correlatie is geen causaal verband, en brengt bijzonder weinig inzicht. Het gaat hier om grote gemiddelden, dus een uitspraak als “Vrouwen met een donkere kleur ogen hebben relatief meer pijn tijdens een bevalling en zijn gevoeliger zijn voor postnatale depressies of angst” is onzinnig. Die kan je niet op dit niveau doen.

  Dat bepaalde genetische kenmerken vaker voorkomen bij mensen uit verschillende streken is natuurlijk al heel lang duidelijk. Dat geldt voor oogkleur en dat geldt voor aanleg voor depressies, angst, pijnbeleving, verslavingsgevoeligheid en wat nog meer. Maar daaruit kan je nog niet de conclusie trekken (of de suggestie wekken) dat er een (oorzakelijk) verband bestaat tussen oogkleur en deze aanleg. Ze komen alleen statistisch significant vaak samen voor. Net zoals er een statistisch verband bestaat tussen de verkoop van ijsjes en die van ventilatoren, maar de ene veroorzaakt natuurlijk niet de ander.

  • JRR Uijlings

   Verder wordt “meer kans” niet gekwantificeerd. Zeer waarschijnlijk zijn de verschillen klein.

   (in antwoord op André Somers)
  • Solonechope

   Indeed WEL is geen DE Correspondent. Veel plak- en knipwerk met bedenkelijke oppervlakkige misleidende interpretaties als gevolg van kwantiteit i.p.v. kwaliteit. Vooral vrouwelijke WEL medewekers bezondigen zich significant 😉 aan RoosVonk gelijke gevolgtrekkingen.

   (in antwoord op André Somers)
 2. Heldoppantoffels

  Leuk om te weten!

Reacties niet toegestaan