Tienduizenden ruiken nog steeds niks door corona

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 07 maart 2022 om 6:31
52078793 m
Door corona hebben vele tienduizenden Nederlanders ervaren hoe het is om van de ene op de andere dag niks meer te ruiken. Een deel ruikt nog steeds niets, of ervaart de geur van vers brood ineens als die van braaksel, schrijft het AD.
Ook de mildere omikronvariant van het coronavirus blijkt bij een aanzienlijke groep mensen reuk- en smaakverlies te veroorzaken. De eerste studies uit het buitenland suggereren dat minimaal een op de acht met omikron besmette mensen kampt met reuk- en smaakverlies. Bij de deltavariant ging het om twee op de drie besmette personen, bij het oorspronkelijke virus liepen de schattingen uiteen van 60 tot 90 procent. Exacte cijfers ontbreken, omdat de symptomen van mensen die positief testen op het coronavirus niet worden geregistreerd.
,Het vervelende is dat we niet weten of het overgaat en wanneer. Voor veel mensen heeft dat verlies grote impact, op veel facetten van hun leven. Niet alleen op eetgedrag. Reuk is ook belangrijk om gevaar te signaleren: brand, chemische stoffen, bedorven voedsel. Patiënten zijn vaak onzeker, omdat ze hun eigen lichaam niet meer ruiken. Ook heeft het gevolgen voor emotionele verbintenissen: je partner of kinderen ruiken geeft een basale vorm van veiligheid en vertrouwen.’’
Bron(nen): AD