Nooit meer boren bij de tandarts

Wetenschappers van het King's College in Londen hebben een nieuwe pijnloze vulling ontwikkeld, waarmee gaatjes in tanden worden gerepareerd zonder boren of injecties. De nieuwe vulling zorgt ervoor dat de tanden zichzelf herstellen. Tandbederf wordt gewoonlijk verwijderd door boren, waarna de holte wordt gevuld met een materiaal, zoals amalgaam of composiet. De nieuwe behandeling, 'Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation' (EAER) genaamd, versnelt de natuurlijke beweging van calcium en fosfaat mineralen naar de beschadigde tand. Eerst wordt het beschadigde glazuur voorbehandeld en dan duwt een kleine elektrische stroom de mineralen in de holte. De techniek zou binnen 3 jaar beschikbaar zijn. Omdat de tand zichzelf herstelt, heb je ook niet meer te maken met vullingen die uitvallen en tanden die steeds weer opnieuw gevuld moeten worden.

Bron(nen):   The Guardian      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Komen ze nu mee…

  • Karl Ruprecht Kroenen

   Doet zijn kunstgebit nog maar even in de reinigingsbeker…

   (in antwoord op catchit64)
 2. Vogelbeest

  Iedere paar jaar komt er in de media weer een nieuwe methode waarbij niet meer geboord hoeft te worden. Ik herrinner me nog iets op tv, een jaar of 30 geleden waarbij het rotte deel met een oplosmiddel weggespoeld werd en vervolgens het gat met een soort hars opgevuld werd.
  Nog nooit in het echt tegengekomen.

 3. FritsB

  Lijkt mij sterk. Tanden zijn geen levend materiaal en herstellen zichzelf dus niet. Dat gebeurt alleen min of meer bij knaagdieren waarbij de snijtanden aan de wortel blijven groeien om de slijtage aan de scherpe kant te compenseren. Dat tanden gevoelig kunnen zijn is alleen te danken aan de zenuwen die er doorheen lopen. Hetzelfde geldt voor nagels en haren. Die bestaan uit dood materiaal dat vanuit de wortel aangevuld wordt. Maar mensentanden groeien niet steeds door.

Reacties niet toegestaan