Dikke laag boter is oké

Jarenlang is boter verketterd als bron van alle kwaad - en vooral: van dichtgeslibde aderen - maar nu blijkt dat dierlijke vetten toch niet zo slecht zijn als al die tijd gedacht. Dat schrijft Time Magazine op basis van bevindingen van de universiteit van Cambridge. "Boter kan zelfs een positief effect hebben op het lichaam. Het is vooral de overconsumptie van alles waarmee we vet zijn gaan vervangen - koolhydraten, suiker - die verantwoordelijk is voor de epidemie van obesitas en diabetes", luidt het. De échte boosdoeners heten nu de kunstmatig gefabriceerde transvetten te zijn, aanwezig in sommige koekjes en kant-en-klaarmaaltijden. Dierlijke vetten hebben volgens de jongste onderzoeken ten onrechte de slechte naam gekregen die ze hebben. De vuistregel is volgens Time nu een andere. Zie je aan voedsel meteen wat het is (een appel, boter, spinazie) dat is het oké. Weet je niet zo goed wat er in zit, neem het dan niet.

Bron(nen):   Time      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Een vers aangesneden baguette… met roomboter en zeezout… slokje wijn.. wat heb je nog nodig in ‘t leven?

 2. Vogelbeest

  ” kunstmatig gefabriceerde transvetten te zijn, aanwezig in sommige koekjes en kant-en-klaarmaaltijden ”
  Overal waar (geraffiineerd)(gehard) plantaardig vet op staat zou beter niet kunnen eten.
  De andere 2 boosdoeners van onze hart-en vaatziekten en obesitas-epidemie zijn smaakversterkers (E612, MSG, Ve Tsin, monosudiumglutamaat, gehydroliseerd eiwit, gistextract)
  en glucosestroop.
  Er zijn hele paden ijn de supermarkt waar ik niet meer kom.

 3. Buck Danny

  En uiteraard boter/roomboter (is hetzelfde) niet verwarren met margarine.

 4. JerushaG

  Wist ik al lang. Ik eet bijna iedere dag een volkoren boterham, soms twee, met dik roomboter en schapenkaas, plus een glas karnemelk. Ik maak (volkoren) spaghetti carbonara met pancetta en slagroom. Drink er zelfs een glas wijn bij, en kom daarvan geen gram aan.

  De grote boosdoeners zijn geharde plantaardige vetten, de zogeheten transvetten en glucose-fructosestroop. Sinds die zijn uitgevonden en overal ingestopt is de obesitas-epidemie begonnen, ondanks de light-frisdranken en light-maaltijden die tegelijkertijd werden aangeboden. Dáár worden mensen dik van! Glucose-fructosestroop houdt het hongergevoel in stand, omdat het de hongerhormonen ghreline en leptine verstoort waardoor mensen trek blijven houden en door blijven eten. Dat is ook precies wat de voedingsindustrie wil, want dan blijven mensen snacks en frisdranken kopen. Die troep moet van hogerhand (Brussel) verboden worden!

  Lees goed de etiketten en koop niets waar transvetten/geharde plantaardige vetten en glucose-fructosestroop of HFCS (High Fructose Corn Syrup, andere gebruikte namen: glucosesiroop, fructosesiroop) inzitten! Die stoffen maken je dik. Niet roomboter.

  Meer over de schadelijke gevolgen (obesitas epidemie) van de uitvinding van HFCS:
  http://www.niburu.nl/de-mannen-die-ons-dik-maakten-video/

  • Kopje thee

   wat is het eigenlijk, gehard plantaardig vet? Hoe wordt dat gemaakt? Als voedselsnob kom ik er nauwelijks mee in aanraking, koop eigenlijk alleen maar vers.

   (in antwoord op JerushaG)

Reacties niet toegestaan