Genetisch gemodificeerde banaan gaat kindersterfte en blindheid tegen

Genetisch gemodificeerde bananen die kindersterfte en blindheid bij kinderen in Afrika kunnen voorkomen worden nu voor het eerst gekweekt in Uganda en getest in de VS. Het onderzoeksproject ontving 10 miljoen dollar aan financiering van de Bill en Melinda Gates Foundation. De nieuwe banaan werd ontwikkeld door Australische wetenschappers en is verrijkt met vitamine A om voedingstekorten te bestrijden, die ieder jaar leiden tot het overlijden van 700.000 kinderen en 300.000 kinderen die hun zicht verliezen. Ze heeft oranje vruchtvlees door het hoge gehalte aan beta-caroteen, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Als blijkt dat de genetisch gemodificeerde Oost-Afrikaanse bakbanaan effectief is in het produceren van verhoogde niveaus van vitamine A zal zij in 2020 in Uganda in commerciële productie worden genomen. In Uganda is ongeveer 70% van de bevolking afhankelijk van de banaan als belangrijkste voedingselement. Later kan de nieuwe banaan ook in andere Oost-Afrikaanse landen, zoals Rwanda, Kenia, Tanzania en delen van de Democratische Republiek Congo worden gekweekt en kunnen ook andere bananensoorten genetisch worden gemodificeerd. De banaan maakt deel uit van een reeks van genetisch gemodificeerde organismen - van met vitamine-A verbeterde rijst tot een ​​mug die malaria kan helpen bestrijden - waarvan wetenschappers en hun medestanders beweren dat ze een cruciaal effect hebben op ondervoeding en ziekten in de derde wereld. Critici stellen daartegenover dat de gevolgen van de techniek op lange termijn onbekend zijn en pleiten voor low-tech oplossingen, zoals verbeterde landbouwtechnieken en de verstrekking van supplementen, die goedkoper en effectiever zijn.  

Bron(nen):   The Independent      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Fantastisch nieuws. Nu een nare vraag die taboe is, maar wel gesteld moet worden: zorgen we er ook voor dat die 700.000 kinderen per jaar een redelijke toekomst tegemoet gaan?

 2. Steyn

  Klinkt fantastisch, maar is bovenal eng. Ik denk dat we naar de oorzaken van de problemen moeten kijken en niet naar ogenschijnlijke oplossing die uiteindelijk meer kwaad dan goed kunnen doen. Er bestaan honderden soorten banaan variëteiten, deze vervangen door 1 GMO kan verstrekkende gevolgen hebben: denk aan vatbaarheid voor virussen, mogelijke verhoging van pesticiden, het gebruik van kunstmest, concurrentie met lokale boeren, etc. Zonder dat daar duidelijkheid over is moeten we dit idee vooral niet teveel toejuichen.

 3. John Rambo

  Ik vertrouw die BG voor geen 5 cent. Was hij het niet die iets aan overbevolking wou doen door middel van vaccinaties?

  https://www.google.nl/search?q=bill+gates+vaccines&oq=bill+gates+vacci&aqs=chrome.2.69i57j0l5.8035j0j4&client=ubuntu-browser&sourceid=chrome&es_sm=91&ie=UTF-8

Reacties niet toegestaan