Blunder: 75 Amerikaanse wetenschappers blootgesteld aan antrax

Een grote fout in de beschermingsprocedure heeft er voor gezorgd dat 75 wetenschappers van het wereldwijd gezaghebbende Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) in aanraking konden komen met de levensgevaarlijke Antraxbacterie (miltvuur).

De onderzoekers van een zwaarbeveiligd laboratorium van het CDC in Atlanta horen de actieve antraxbacteriën eerst onschadelijk te maken, voordat ze naar andere minder beveiligde laboratoria worden gebracht. Dat waren ze vergeten.

De wetenschappers die op de andere locaties werkzaam waren, droegen niet de juiste beschermende uitrusting in de veronderstelling dat de bacteriën inactief waren. De manier waarop ze met de bacteriën omgingen, kon volgens controleurs ook leiden tot sporen van antrax in de lucht.

Hoewel de kans op besmetting klein is, krijgen de betreffende wetenschappers wel een preventieve antibioticakuur aangeboden. De laboratoria worden nu grondig ontsmet en gaan daarna weer open. Officiële instanties gaan de slordigheden onderzoeken.

Antrax of miltvuur is een eeuwenoude bacterie die decennia lang inactief kan zijn en door bepaalde omstandigheden weer tot leven komt. In de eerste helft van de twintigste eeuw kwam miltvuur vaak voor in Nederland. De ziekte kan ontstaan in de longen, de darmen of de huid. De longvariant is meestal dodelijk. Bij miltvuur in de darmen overlijdt de helft van de patiënten.

Antrax kwam in 2001 veelvuldig in het nieuws, toen in de VS zogenaamde poederbrieven, enveloppen gevuld met antrax, aan enkele politici en mediabedrijven werden gestuurd.

Bron(nen):   Washington Post