"Steeds weer boosters zijn zinloos"

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 12 april 2022 om 8:00
175307277 m
Ongevaccineerd, gevaccineerd, geboost, hersteld, twee keer hersteld en een mix van dat alles - de diversiteit aan corona-immuniteit is groot. Immunoloog Andreas Radbruch legt in Die Welt uit wat dat betekent en dat we niet moeten blijven boosteren.
"Onderzoek laat zien zien dat de bescherming tegen infectie nel afneemt, na een half jaar is dat nog maar ongeveer 50 procent. Bij gevaccineerde die ook corona hebben gehad blijft het echter stabiel en ligt het na een jaar nog steeds rond de 90 procent. Een combinatie van vaccinatie en infectie beschermt het beste tegen herinfectie."
"Na de derde vaccinatie reageert het immuunsysteem steeds minder, er worden geen nieuwe antistoffen gevormd voor het bloed of op de slijmvliezen. Het immunologische geheugen is gewend geraakt aan het vaccin. We hebben ons immunologische kruit verschoten."
"Bovendien zullen de onaangename bijwerkingen waarschijnlijk toenemen. Omdat deze cellen, die ons geen langdurige en specifieke immuunbescherming geven, worden getraind door constante vaccinatie. Constant boosten is geen oplossing. Ik denk dat de vierde vaccinatie voor de meeste mensen weinig zin heeft."
Bron(nen): Die Welt