Boostervaccin beschermt na drie maanden ook slecht tegen ziekenhuisopname

Het boostervaccin beschermt na drie maanden veel minder goed tegen ziekenhuisopname door een coronabesmetting dan in de eerste maanden na de prik.

Dat blijkt uit onderzoek dat in The Lancet Respiratory Medicine verscheen. Al langer is bekend dat de werkzaamheid van de boosterprik snel afneemt, maar hij leek nog altijd wel goed te beschermen tegen een ernstig verloop van een coronabesmetting. Ook dat blijkt nu tegen te vallen.

“De boostervaccinaties tegen Covid-19 van Pfizer/Biontech verbeteren de bescherming tegen omikron aanzienlijk, maar na drie maanden lijkt de bescherming tegen opnames in het ziekenhuis te zijn afgenomen”, zegt de Amerikaanse epidemiologe Sara Y. Tartof van het Kaiser Permanente Health Consortium.

De onderzoekers analyseerden meer dan 11.000 ziekenhuisopnames tussen december 2021 en februari 2022 toen zowel de delta- als de omikronvariant in omloop waren. Drie doses van de Pfizer-prik beschermden in de eerste maanden voor 85 procent tegen ziekenhuisopnames. Drie maanden na de booster was de bescherming nog slechts 55 procent.