‘In 1976 ontdekte ik het ebola-virus en nu vrees ik voor een verschrikkelijke ramp’

De Belg Peter Piot was in 1976 mede-ontdekker van het ebolavirus in Zaïre, ooit Belgisch Congo. Hij dacht toen dat dat een ziekte was die af en toe regionaal voor onheil zou zorgen, maar niet voor een grote catastrofe. Bijna 40 jaar later vreest hij voor "een onvoorstelbare catastrofe".

"Ik dacht dat ebola, in vergelijking met aids of malaria, niet zo'n groot probleem zou vormen omdat de uitbraken altijd kort en plaatselijk waren. Maar in juni werd het mij duidelijk dat het dit keer helemaal anders was."

Tegen The Guardian zegt Piot dat er sprake is van de 'perfecte storm.'  "Elke individuele omstandigheid is wat erger dan anders en zij klitten vervolgens samen tot een ramp. Sommige betrokken landen kwamen net uit verschrikkelijke burgeroorlogen, vele artsen waren gevlucht en het gezondheidssysteem stuikte in elkaar. In heel Liberia, bijvoorbeeld, waren er in 2010 amper 51 dokters en velen van hen zijn inmiddels zelf overleden aan ebola."
"Daarom ben ik zo bang voor Nigeria, met enorme steden als Lagos en Port Harcourt. Als het ebolavirus zich daar verspreidt, zou dat een onvoorstelbare catastrofe zijn." "Het zou voor iedereen nu duidelijk moeten zijn: dit is niet langer zomaar een epidemie. Dit is een menselijke catastrofe. We hebben niet alleen medisch personeel nodig, maar ook logistieke experten, trucks, jeeps en voedsel. Zo'n epidemie kan een hele regio destabiliseren.

Bron(nen):   Guardian  Express    

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Sorry, geen tijd. De Westerse wereld (de wereld waar iedereen nog altijd naar kijkt om problemen op te lossen) is op het moment even bezig met knokken tegen barbaarse religekken. Kan een paar jaartjes duren.

 2. Windows 8

  “Zo’n epidemie kan een hele regio destabiliseren.”
  Ja want die is nu enorm stabiel en welvarend

  • Dutchy

   Ze zijn nu bezig om het land weer op te bouwen, dat kost tijd. Deze ziekte gooit heb nu weer terug.

   (in antwoord op Windows 8)
   • harrr

    toen ik een klein kind was moest ik al zending mee naar school nemen zodat ze het daar op konden bouwen..
    Mijn kinderen kregen ook zending mee
    En iets zegt me dat mijn kleinkinderen …
    Waarom zou je moeite doen als het geld vanzelf komt?..
    Anyway.. i made my point denk ik 😉

    (in antwoord op Dutchy)
 3. Vogelbeest

  Gaan we nu ook de knikkebolziekte aanpakken? Of wachten we net als ebola (wat de eerste 20 jaar ook alleen in Afrika voorkwam) ook met de knikkebolziekte tot het Het Westen bereikt?

  • vandehoedenderand

   Ik denk dat het hier in het Westen allemaal wel mee gaat vallen. Gisteren was er ook weer alom paniek om een man die in het ziekenhuis lag. Bleek malaria te hebben.

   “Yet the reality, as Médecins Sans Frontières’ Vickie Hawkins has made clear, is that we know how to defeat Ebola – isolate the disease, treat those affected, and break the chain of transmission – but our problem is a lack of resources, expertise and ability on the ground.”
   http://www.theguardian.com/global-development/poverty-matters/2014/oct/06/ebola-universal-health-coverage

   Neemt niet weg dat dit wel anpakt moet worden natuurlijk. Maar ik maak me drukker om de valse asielzoekers die ISIS hierheen wil sturen.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Windows 8

    Authorities found Michael Lively on Sunday and took him to a hospital
    Lively may have come in contact with Thomas Eric Duncan’s bodily fluids after riding in the same ambulance
    CDC Director Thomas Friedan said the outbreak is under control
    Health officials monitoring 48 people who came in contact with Duncan when he was contagious
    Officials are considering implementing new checks at airport to stop people with Ebola from entering the country
    Duncan is ‘fighting for his life’ in critical condition at a Texas hospital
    He has not received any experimental drugs and is instead being given only ‘supportive care’
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2781838/Pictured-The-homeless-man-caused-Ebola-panic-Dallas-wandering-supposed-observation-virus.html

    (in antwoord op vandehoedenderand)
    • vandehoedenderand

     Ik weet het. Dat is één persoon. En er zijn allicht nog wat lieden. Maar hier in het Westen ga ik er vooralsnog vanuit dat de boel onder controle blijft. Je kunt de situatie hier niet vergelijken met de situatie in Afrika. Zeker niet wat gezondheidszorg en preventie betreft. De boel is hier bijzonder goed geregeld… Voortreffelijk zelfs. Zeker als je het vergelijkt met de rest van de wereld.

     (in antwoord op Windows 8)
  • Windows 8

   Knikkebolziekte?

   (in antwoord op Vogelbeest)

Reacties niet toegestaan