Genen bepalen of je ebola overleeft

Ongeveer 60 procent van de ebolapatiënten overlijdt. Wie wel of niet overleeft, hangt af van de virusvariant, maar ook van genetische factoren. Dat blijkt uit onderzoek bij muizen van de universiteiten van Washington en North Carolina en de National Institutes of Health, zo schrijft De Morgen.
De onderzoekers hebben een aantal muizen besmet met ebola. Tijdens de eerste dagen na de infectie verloren alle muizen gewicht. 19 procent van de muizen bleek resistent, 11 procent was deels resistent. 70 procent van de muizen werd zwaar ziek. Van die laatste groep stierf meer dan de helft.
Deze percentages zijn vergelijkbaar met die van de huidige uitbraak in West-Afrika. De onderzoekers konden de variaties in verband brengen met de genetische familielijnen van de proefdieren. De ziekte werd ernstig of fataal als het virus de genen aantastte die betrokken zijn bij het bevorderen van ontstekingen en het afsterven van cellen. Maar bij degene die overleefden bleek meer activiteit in de genen die zorgen voor het herstel van bloedvaten en de aanmaak van witte bloedcellen. Ook bepaalde soorten levercellen zouden de uitzaaiing van het virus kunnen beperken.

Bron(nen):   De Morgen      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Windows 8

    “Genen bepalen of je ebola overleeft”
    Water is nat onderzoek …

Reacties niet toegestaan