Gezond verstand zegeviert: steeds minder thuisbevallingen

Heel lang heeft het sprookje in Nederland standgehouden dat bevallen van een kind het beste thuis kon gebeuren, in de natuurlijke omgeving. Belangrijke verkondiger van die misvatting waren de belangengroepen van verloskundigen, wier brood het is dat vrouwen de gevaren van een bevalling thuis trotseren. Het leidde tot een sterftepercentage van baby's dat boven dat van vergelijkbare landen lag en het leidde tot veel halsbrekende ritten naar het ziekenhuis van vrouwen die een bevalling ondergingen die dokterswerk bleken. Langzaam maar zeker zijn er steeds minder aanstaande moeders die niet naar het ziekenuis gaan. 15 jaar geleden bleven 40 procent van de vrouwen thuis om te bevallen, dat is nu nog slechts 18 procent. Zo schrijdt de beschaving voortSchermafbeelding 2014-11-01 om 13.13.00

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Het leidde tot een sterftepercentage van baby’s dat boven dat van vergelijkbare landen lag ”
  Kan Désirée aantonen dat thuisbevalling de oorzaak is van dit hoger gemiddelde?

  • Vogelbeest

   Noem 1 andere oorzaak waarom het sterftepercentage in NL hoger ligt dan in vergelijkbare landen als België, Duitsland, of Denemarken?

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    1, 2, 3 …game set and 😉

    “De oorzaak van de vele sterfgevallen is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk heeft de relatief hoge leeftijd van moeders in Nederland invloed op de cijfers. Ook is het aandeel meerlingzwangerschappen hoger dan in andere Europese landen.

    Ook noemen de onderzoekers als oorzaak dat Nederlandse kinderartsen terughoudend zijn met het behandelen van extreem vroeg geboren baby’s. Hierdoor overlijden deze vaker vlak na de geboorte dan in het buitenland. Daarnaast werden zwangere vrouwen in 2004 betrekkelijk weinig prenataal gescreend op aangeboren afwijkingen. Die factoren kunnen het totale verschil echter niet verklaren.”
    http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsartikel/24702/Babysterfte-Nederland-bijna-het-hoogst-in-Europa.htm

    (in antwoord op Vogelbeest)
 2. E. Jansen

  Zolang in een artikel van alles wordt gesteld zonder bewijs of wetenschappelijke onderbouwing dan heeft het gezonde verstand nog een lange weg te gaan. Los even dat wetenschappelijk wel bewezen is dat het gezonde verstand er flink naast kan zitten (zie onderzoeken van Kahneman). Maar dat weer terzijde.

 3. uknowme

  mensen een bevalling is iets moois maar er zitten gewoon risico’s aan vast. Thuis bevallen betekent dat je bewust ervoor kiest deze risico’s te aanvaarden. Ik kan er werkelijk niet bij dat er nog mensen zijn die deze risico’s willen nemen. En beste windows acht. De media doet er juist alles aan dat je niet uit statistieken kan halen dat dit aan thuisbevallen ligt. Een thuisbevalling waarbij complicaties optreden waardoor je halsoverkop naar het ziekenhuis moet geldt als ziekenhuisbevalling.

  • Windows 8

   “Een thuisbevalling waarbij complicaties optreden waardoor je halsoverkop naar het ziekenhuis moet geldt als ziekenhuisbevalling.”
   Bron?

   (in antwoord op uknowme)
 4. Dead Silence

  Gezond verstand is nadenken of je capabel bent om een kind fatsoenlijk op te voeden en wat kan bieden. Zij die dit inzien krijgen geen kinderen of hooguit een. Zij waarvoor eerstgenoemde zin te hoog gegrepen is, fokken als de konijnen.

 5. Hector

  Nergens zoveel bacteriën en ziektekiemen als in een ziekenhuis.

 6. Zmirlap

  Jammer van dat woordje ‘thuis’…

 7. meesan

  Desiree, zet er even bij dat dit een persoonlijk opiniestuk is, want het journalistiek heeft dit helemaal niets te maken.

 8. RhodBerth

  Als je het zo stelt is het ook verstandiger om nooit meer auto te rijden.

  Aan alles kleeft een risico, je maakt een inschatting en neemt een beslissing.
  De ‘er kan wat mis gaan’ afweging is niet de enige afweging.

  Bij ons waren de afwegingen ook dat het prettig was om thuis te zijn in de eigen omgeving, dat het rustiger was en dat het ziekenhuis op 4 minuten afstand is. Dan neem je in je risico inschatting mee dat er een redelijk grote kans is dat je naar het ziekenhuis moet en dat er een te verwaarlozen kans is dat het helemaal misgaat. Prima toch.

  Enkel zeggen: “In het ziekenhuis gaat het iets vaker goed” en daar je beslissing op nemen is domme nonsense en heeft niks met ‘gezond verstand’ te maken.

Reacties niet toegestaan