Als je teveel drinkt hoef je nog geen alcoholist te zijn

Er zijn heel veel mensen die zoveel drinken dat ze hun gezondheid schaden en hun dood verhaasten. Maar zijn ze daarmee ook alcoholisten? Niet per se, zegt een studie van het Center for Disease Control and Prevention. Je bent alcoholist als je niet kunt stoppen, als je zo afhankelijk bent van alcohol dat je er alles voor over hebt om een drankje te bemachtigen. De meeste veeldrinkers zijn niet op die manier afhankelijk van alcohol. Ze zouden kunnen stoppen, zonder al te veel problemen. En dus zijn ze geen alcoholisten. In Amerika drinkt 30 procent van de mensen meer of veel meer dan goed voor hen is. Maar 'slechts' 10 procent is echt afhankelijk. Overigens maakt het praktisch niet veel verschil of je afhankelijk bent van drank of alleen maar dagelijks teveel drinkt. Het leven gaat in beide gevallen aan je voorbij zonder dat je het merkt, en het leven duurt in beide gevallen korter dan wanneer je niet zou drinken.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meneer Dick

  Ik hoor veel mensen geruststellend zeggen, dat zij matige alcoholdrinkers zijn, een of maar een paar glazen elke dag. Ik weet dat velen van hen niet zonder die matige hoeveelheid kunnen. Die kleine hoeveelheid zal weinig risico voor hart, aderen of lever veroorzaken. Maar zij zijn wel totaal afhankelijk. Zodra zo iemand een tegenslag in zijn leven overkomt, dan kan die kleine hoeveelheid gemakkelijk groeien tot grote dagelijkse hoeveelheden.

  Ook iemand, die matig alcohol drinkt, zal regelmatig een aantal dagen moeten onthouden. En dan luisteren naar zijn lichaam. Zeurt het lichaam om alcohol, ook al is dat maar een beetje, dan verkeert de persoon in een gevarenzone.

  • Vogelbeest

   En hoeveel mensen zijn verslaafd aan suiker? Of cola? “Eentje kan geen kwaad” ? Ik krijg van de betweters vaak te horen dat mijn paar glazen wijn per dag betekent dat ik alcoholist ben, maar een stuk taart een gevulde koek doet me echt helemaal niets.

   (in antwoord op Meneer Dick)

Reacties niet toegestaan