Alledaagse medicijnen kunnen mogelijk dementie veroorzaken

Een aantal alledaagse medicijnen zou na langdurig gebruik in hoge doses kunnen leiden tot dementie. Het gaat om bepaalde allergieremmers, slaappillen en anti-depressiva, die een zogenoemde anticholinerge werking hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Washington onder ruim 3.400 mensen van 65 jaar en ouder. De onderzoekers vergeleken de mate en de duur van het medicijngebruik met het aantal dementiediagnoses. Over een periode van 10 jaar werd bijna een kwart dement. Medicijnen met een anticholinerge werking remmen de prikkeloverdracht van acetylcholine in het motorische zenuwstelsel. Op de bijsluiter staat vaak vermeld dat de medicatie kan zorgen voor concentratie- en geheugenproblemen. Maar de onderzoekers vinden dat patiënten zich er ook bewust van moeten zijn dat zulke medicijnen mogelijk tot dementie kunnen leiden. Het risico daarop neemt toe bij het gebruik van meer dan 10 milligram doxepine (een antidepressivum) per dag, bij 4 milligram diphenhydramine (een slaapmiddel) per dag en bij vijf milligram oxybutynine (tegen incontinentie) per dag, gedurende meer dan drie jaar. Artsen en apothekers kunnen bij ouderen dan ook beter kiezen voor alternatieve behandelingen en pas als dat echt niet werkt overgaan op dergelijke medicijnen, maar dan wel in een zo laag mogelijke dosis en voor een korte periode, stellen de onderzoekers. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe groot het gevaar precies is en welke biologische mechanismen de resultaten kunnen verklaren.      

Bron(nen):   BBC      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Zelfde geldt voor cholestorolremmers. Cholestorol is brandstof voor de hersenen. Als je die langdurig gaat oderdrukken krijgen ze een “voedseltekort”. De eerste aanwijzingen leiden er toe dat we een enorme dementiegolf kunne verwachten binnen nu en 10 jaar.

 2. Windows 8

  “Artsen en apothekers kunnen bij ouderen dan ook beter kiezen voor alternatieve behandelingen en pas als dat echt niet werkt overgaan op dergelijke medicijnen, maar dan wel in een zo laag mogelijke dosis en voor een korte periode, stellen de onderzoekers.”
  dat moeten artsen ALTIJD maar ja, een apotheker lééft door de verkoop van pillen …

  • Heldoppantoffels

   Vegeet de farmaceutische industrie niet. Hebben zij als belangrijkste doel om mensen beter te maken? NEEEEEEJ helaas! Zij hebben als doel om zoveel mogelijk winst te maken. Deze industrie doet via allerlei kanalen om de mensheid aan de drugs te krijgen zodat zij meer winst maken. Denk alleen al aan Ritalin.

   (in antwoord op Windows 8)

Reacties niet toegestaan