‘Nederlandse zorg de beste van Europa’

De Nederlandse gezondheidszorg zou de beste van Europa zijn. Op de ranglijst van het Zweedse onderzoeksbureau Health Consumer Powerhouse staat Nederland al sinds 2005 in de top 3 en nu al twee jaar achter elkaar op 1. Zwitserland en Noorwegen bezetten de tweede en de derde plaats. HCP heeft de lijst samengesteld op basis van bestaande gezondheidsstatistieken over 2012, aangevuld met gesprekken met betrokkenen uit de sector. Het onderzoeksbureau prijst de relatief grote invloed die artsen en patiënten hebben op de zorg. Zorgverzekeraars, ambtenaren en politici zouden juist minder invloed hebben dan in andere Europese landen. Zwakke punten in de Nederlandse zorg zijn er ook: de wachtlijsten kunnen korter, het anti-rookbeleid moet aangescherpt en op scholen kan meer aan sport worden gedaan. Enige nuancering van het onderzoek is wel op zijn plaats. Vorig jaar verscheen er in het New England Journal of Medicine een andere studie naar de kwaliteit van zorg in verschillende landen. Daaruit kwam naar voren dat in Nederland veel meer dan in andere landen zorg om financiële redenen gemeden wordt door mensen met lagere inkomens. Ook zette onder meer de SP vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het onderzoek. Het is mede gefinancierd door het farmaceutische bedrijf Medicover SA uit België en de door Thatcher opgerichte New Direction Foundation for European reform.        

Bron(nen):   NOS      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Ik verzeker u uit eerste hand dat de zorg in België minder kost en vaak beter is.

 2. Dead Silence

  En dit soort rankings zijn natuurlijk goede reclame voor gelukszoekers.

 3. marianne martens

  Heel heel bijzonder Instituut, De derde en vijfde alinea is werkelijk een gotspe, de leugenachtigheid druipt tot diep in de Breugheliaanse hel. Waarom doet de EU geen onderzoek of waarom is er geen wetenschappelijke/ onderzoekspolitie die dit soort onderzoeksvolk aan de tand kan voelen en schoon schip maakt met de opgelichte burger.

 4. Malky

  Het maakt de 3,5 ton die André Rouvoet ieder jaar binnenharkt meer dan goed.

 5. Paulraw

  ´Ook zette onder meer de SP vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het
  onderzoek. Het is mede gefinancierd door het farmaceutische bedrijf
  Medicover SA uit België en de door Thatcher opgerichte New Direction
  Foundation for European reform.´

  Maar volgens Numbeo, de grootste crowdsource ‘cost of living’ database
  ter wereld, staan we maar op plaats 44. Vlak achter Tsjechië, Albanië en
  de Verenigde Staten.

  http://www.numbeo.com/health-care/rankings_by_country.jsp

 6. 67benjamin

  Bespottelijke uitslag. Onverschilligheid voor het lot van mensen naast de veel te grote invloed van verzekeraars zijn leidende grootheden. Gezondheidszorg in Nederland is ziek, doodziek. Ga 1000 keer liever naar Belgie, Duitsland of Italie.

 7. Peter

  De zorg is een commercieel bedrijf, zorgelijk

 8. DoubleUC

  Volgens mij is het gewoon een HOAX, kan niet anders….. 😉

 9. AT

  Ik adviseer iedereen die in NL nog wat te zeuren heeft op veiligheid, de voorzieningen en het sociale stelsel een half jaartje te gaan wonen buiten Europa. Kom daarna maar terug met je oordeeltje of kap met zo veeleisend te zijn zonder ervoor te willen betalen. De ‘entitlement’ hier is bespottelijk in de context van de wereld waarin we leven.

 10. Burgermans

  Wie betaalt, bepaalt. Dergelijke *onderzoeken* hebben altijd de uitkomst die de opdrachtgever zou willen, Jeanette.

Reacties niet toegestaan