7 redenen waarom frisdrank zo slecht voor je is

Nooit eerder dronken we zoveel frisdrank, maar liefst 94 liter gemiddeld per persoon per jaar. En volgens diverse onderzoeken is dat slecht voor de gezondheid. Belgische gezondheidswebsite Goed Gevoel zette de gevolgen op een rijtje. 1. Door frisdrank verouder je sneller. Onderzoekers van de Universiteit van Californië ontdekten dat het DNA van mensen die minstens twee suikerrijke frisdrankjes per dag drinken 4,6 jaar ouder is dan dat van mensen die dat niet doen. 2. Het vergroot je behoefte aan suiker. Wie twee blikjes frisdrank per dag drinkt, neemt de smaak van suiker minder waar en verlangt daardoor meer naar zoetigheden. Dat concludeerde dr. Hans-Peter Kubis van de Universiteit van Bangor. 'Omdat suiker gekoppeld is aan het beloningscentrum in onze hersenen willen mensen die veel frisdrank drinken nog meer suikers consumeren.' 3. Frisdrank wordt soms in verband gebracht met kanker. Vrouwen zouden meer kans hebben op borstkanker als ze meer dan drie suikerrijke frisdranken per week drinken. Onderzoekers van de Laval Universiteit in Quebec kwamen vorig jaar tot de conclusie dat de densiteit van de borsten van vrouwen hoger wordt als ze veel frisdrank drinken en dat is een risicofactor voor borstkanker. 4. Cola is slecht voor je botten. Een studie van de Tufts Universiteit in Boston uit 2006 toont aan dat vrouwen die elke dag cola drinken een minder stevige botstructuur in de heupen hebben dan vrouwen die dat niet doen. Dit zou komen omdat cola een grote hoeveelheid fosforzuur bevat. 5. Het koolzuur zorgt voor een opgeblazen gevoel. Het koolzuur in frisdrank vult je maag met lucht. Wie lijdt aan het prikkelbare darmsyndroom, kan daar meer last van krijgen door veel koolzuurhoudende dranken te drinken. 6. Frisdrank beschadigt je tanden. Ook light frisdranken zijn een aanslag voor je gebit. Het gaat namelijk om het citroenzuur dat in veel frisdranken zit. Fruitdrankjes met dezelfde hoeveelheid suiker brengen veel minder schade toe aan je tanden. 7. Suikerrijke dranken zijn slecht voor de lever. Mensen die twee blikjes koolzuurhoudende fruitdrankjes per dag consumeren, zouden vijf keer meer kans hebben op leververvetting, blijkt uit een Israëlische studie uit 2009. De fruitsuikers worden direct door de lever opgenomen en omgezet in vet. Voor light dranken geldt hetzelfde.

Bron(nen):   Goed Gevoel      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Burgermans

    Nou, Desiree, die paar glaasjes cola zullen het verschil echt niet maken. Gewoon minder eten en wat meer bewegen.

    • Vogelbeest

      Wetenschap is aan jou niet besteed he?

      (in antwoord op Burgermans)
      • Burgermans

        Juist wel. Een glas vruchtensap bevat ongeveer evenveel calorieën als een glas cola of sinas (± 105 kcal per glas van 250 ml). Druivensap bevat zelfs veel meer calorieën (160 kcal per glas), tomatensap bevat wel minder calorieën (43 kcal per glas).

        (in antwoord op Vogelbeest)
        • Vogelbeest

          Désirée geeft 7 redenen. Ik doe er een 8e bij. Alleen mijn argument heeft iets te maken met de calorieën, de andere 7 redenen hebben niets met calorieën te maken.
          Jij begint alleen over de calorieën en negeert alle informatie in het artikel. Dit kan ik onmogelijk serieus nemen.

          (in antwoord op Burgermans)
          • Burgermans

            Ik kan dit stukje onmogelijk serieus nemen. Kanker van cola? Laat me niet lachen.

            (in antwoord op Vogelbeest)
          • Diederdick

            Je klinkt als een roker uit de 70-er jaren.
            “Me opa is 100 geworden en rookte twee-en-een-half pakje per dag!”
            Denk dat er wel wat nuance mag worden aangebracht hoewel me dat aan jou, gezien jouw reaguursels hier, niet besteed lijkt.

            Lees eens “zout suiker vet” van Michael Moss, Hoe mensen worden gemanipuleerd, heel interessant.

            Uit een review
            “Al jaren worden grote voedselbedrijven als Nestlé, Oreos, Kellogs, Procter & Gamble, Coca- Cola en Mars aangesproken op de ongezonde producten die ze op de markt brengen. Zij weerleggen de kritiek met het argument dat de consument de keuze maakt en zij enkel de markt bedienen. Met schokkende feiten, cijfers en voorbeelden trekt Moss vergelijkingen met de tabaksindustrie en maakt hij duidelijk hoe de voedselindustrie gebruikmaakt van een ingenieuze mix van wetenschap, marketing en opzettelijke onwetendheid om de supermarktschappen te vullen met ongezonde producten.”

            Google eens op toename gewicht en frisdrank, zijn heel veel studies die de light-producten linken aan de toename van overgewicht.

            (in antwoord op Burgermans)
          • Diederdick

            Echt heel goed boek trouwens, aanrader!

            (in antwoord op Diederdick)
          • ernie

            Cursus begrijpend lezen doen voor je je als betwetenschapper gaat gedragen. Er staat: “Onderzoekers van de Laval Universiteit in Quebec kwamen vorig jaar tot de conclusie dat de densiteit van de borsten van vrouwen hoger wordt als ze veel frisdrank drinken en dat is een risicofactor voor borstkanker.”
            En eerst slagen voor het examen ‘begrijpend lezen’ voordat je zelf serieus te nemen bent.

            (in antwoord op Burgermans)
  2. Vogelbeest

    8) Frisdrank wordt vaak niet gezoet met suiker, maar met glucosestroop. Dat is nog goedkoper te maken dan suiker en het mengt makkelijk.

    De onze smaakpapillen herkennen de zoete smaak wel, maar de structuur van de calorieen wordt door ons lichaam niet herkend.
    Daarom heeft frisdrank gezoet met glucosestroop geen hongerstillend effect. Je giet calorieen naar binnen die je hongergevoel niet wegnemen, dus je eet evenveel als dat je zou doen als je water of thee (zonder suiker) gedronken zou hebben. Daardoor werkt frisdrank op 2 manieren bij aan de wereldwijde obesitas epidemie.

    • Burgermans

      Wetenschap is aan jou niet besteed he? 😉

      (in antwoord op Vogelbeest)
      • harrr

        Voor zover ik weet klopt het , zijn heel interessante docu’s over te vinden her en der.
        Het geeft ook een probleem met je cholesterol, en dan met name de foute ketens

        (in antwoord op Burgermans)
        • Burgermans

          Van een paar glaasjes cola wordt je echt niet dik. Je wordt dik van te veel eten.

          (in antwoord op harrr)
          • harrr

            Het probleem is dat dit (uiteraard) een copy paste is over een amerikaans onderzoek.
            Hier in NL wordt corn fructose syrup niet gebruikt in frisdranken e.d.
            Daar WEL, en daar zit het probleem.
            Overmatige consumptie van die zooi heeft op je lichaam dezelfde effecten als overmatige alcoholconsumptie (overgewicht, leverproblemen, cholesterol etc etc)
            Daar zit die zooi overal in, zelfs in babyvoeding.
            Hier komt het ook, want het is een goedkopere manier om ons naar de kloten te helpen . En alles wat die yanks doen komt hier ook terecht
            Gewone suiker (glucose) is nou eenmaal duurder dan deze zooi.

            (in antwoord op Burgermans)

Reacties niet toegestaan