Gekte: kinderen ondervoed omdat ze alleen maar superfoods krijgen

Steeds meer kinderen raken ondervoed, omdat hun vaak hoogopgeleide welgestelde ouders te gezond willen eten. Daarvoor waarschuwt het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Een dieet van groente, fruit, noten en zaden is te weinig voor een kind in de groei. Arts Sandra Schrama kreeg in 2,5 week tijd zeven patiënten binnen met klachten door ondervoeding. Aan de huidige gezondheidsrage kleven risico's, zegt ze tegen het AD. 'Mensen schrappen steeds meer voedingsmiddelen van het menu: melk, brood, boter. Er blijft minder over dat je wel kunt eten. Te weinig voor een kind, dat in de groei is. Zeker als het ook nog veel sport.' Volgens Schrama hebben pseudo-wetenschappelijke dieetboeken als De Voedselzandloper mede gezorgd voor de gezondheidshype. 'Het speelt vooral bij hoger opgeleiden.' De Voedselzandloper van arts Kris Verburgh wordt overigens verguisd door de voedingswetenschap. Voormalig werkgever Universiteit Antwerpen heeft zich nadrukkelijk van het boek, dat brood als ongezond bestempelt, gedistantieerd. Ouders hebben 'de beste bedoelingen', vervolgt Schrama, en kennen de gevaren niet. 'Ik zie soms meisjes van 17, die niet meer ongesteld worden. Ze zijn enorm bezorgd of ze straks kinderen kunnen krijgen.' Daarbij kan een kind, dat te weinig eet, 'niet meer helder denken'. 'Zo'n jongere is lusteloos en depressief, kan zich niet goed concentreren op school.' Het is een enorme opgave om de kinderen weer 'normaal' te laten eten. 'Ze vinden dat vaak heel eng. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor e-nummers, terwijl met de meeste niks mis is. Of ze zijn bang om dik te worden.' Gelukkig lijkt er de laatste tijd een tegenbeweging op gang te komen. Schrama: 'Ook Linda de Mol is klaar met dure superfoods. Een patatje op zijn tijd moet kunnen, zegt ze in het laatste nummer van haar tijdschrift. Dat vinden wij ook.' Wel bijzonder dat we dat van Linda de Mol moeten leren.

Bron(nen):   AD      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “‘Ook Linda de Mol is klaar met dure superfoods. Een patatje op zijn tijd moet kunnen, zegt ze in het laatste nummer ”
  Als je van zulke figuren je voedingsadvies moet halen, laat je beter Darwin zijn werk doen.

 2. Dead Silence

  Wat is hoog opgeleid? Linda de Mol, MBO, een meester-titel of dito onzin? Mijn kinderen krijgen gewoon stamppot en bruin brood met fatsoenlijk beleg. Ze groeien als hel en zijn gezond en hebben een normaal postuur.

 3. Vogelbeest

  Kijk naar wat er 100 aar geleden gegeten werd. Dát is het eten waar de mensheid duizenden jaren van heeft bestaan en waar onze spijsvertering op ingesteld is. In de loop van de vorige eeuw ontstond de voedselindustrie en alles wat daar uit komt dienen we zeer kritisch te volgen.
  Het definitieve bewijs daarvoor: In de USA (waar de industrie nog veel minder beperkingen heeft dan hier en men al helemaal niet meer zelf kookt) worden kinderen van nu niet meer ouder dan hun ouders.
  Dat betekent effectief gezien dat de kwaliteit en variatie van hun voedsel voor het eerst sinds de metingen niet meer vooruit gaat.

  • Windows 8

   Wat werd er zoal 100j geleden gegeten? (serieuze vraag)
   IK denk dat je verwijst naar non-processed food.
   In dat geval volledig akkoord en fijne is , hoe miner bewerkt, hoe gezonder EN GOEDKOPER want élke handeling moet je betalen en maakt het voedsel bederfelijker!!!(behalve natuurlijk rijpen drogen ham , kaas …

   (in antwoord op Vogelbeest)
 4. Vogelbeest

  En voor wat betreft het patatje van Linda de Mol: Friet van een aardappel die je zelf geschild hebt en gebakken hebt in zonnebloem olie of arachide olie is niets mis. Sterker nog: Dat is pure gezondheid.
  Friet uit een diepvrieszak die voorgebakken is in geraffineerd geharde palmolie (hart- en vaatziekten) die je afbakt in iets uit het frituurvet-vak van de supermarkt (bevat E900, een siliconenverbinding als anti-schuimmiddel) is het toppunt van slecht.
  Als je je er zelf niet in verdiept, maar het vormen van je mening overlaat aan de advertenties in de allerhande kun je onmogelijk gezonde keuzes maken.

  • Windows 8

   Grappig wat je nu zegt, ik las een lang geleden ingred op een pak ‘frituurolie’ en daar zat een bepaalde oliesoort tussen (can’t remember nu welke) Toen ik zo’n literfles van ie olie nam, las ik ‘enkel voor koude bereidingen’
   Verantwoordelijke rayon : “euh, tja, euh …moeilijke vraag” :DD

   (in antwoord op Vogelbeest)

Reacties niet toegestaan