Steeds meer volwassenen met ADHD

Psychologen en farmaceuten storten zich op de groeimarkt met bijscholingssessies, gespecialiseerde behandelingen en nieuwe pillen voor volwassenen met ADHD. Het aantal kinderen dat ADHD-medicijnen slikt, is sinds 2005 bijna verdrievoudigd. Volgens critici worden onder invloed van de farmaceutische industrie te gemakkelijk medicijnen voorgeschreven. ADHD heeft een belangrijke erfelijke component. Ouders die meekomen met hun kind, herkennen vaak bij zichzelf ook kenmerken van ADHD. Volgens psychiater Sandra Kooij, gepromoveerd op ADHD bij volwassenen, zou de diagnose zou van toepassing zijn op circa 4% van de bevolking. Vorig jaar slikten 79.000 volwassenen ADHD-medicatie. Dit betekent dat er een potentiële doelgroep is van zo'n 400.ooo 18-plussers die nu nog geen behandeling krijgt. De strijd voor erkenning van ADHD als levenslange aandoening kan uiteraard rekenen op steun van de farmaceutische industrie. Huisartsen screenen door middel van de Ultrakorte Vragenlijst voor ADHD bij Volwassenen:
 1. Voelt u zich doorgaans onrustig? ja/nee (bijvoorbeeld: gejaagd, moeite met stilzitten, friemelen, veel sporten, of bewegelijk zijn)
 2. Heeft u doorgaans de neiging eerst te doen en dan pas na te denken? ja/nee (bijvoorbeeld: dingen eruit flappen, teveel geld uitgeven, of ongeduldig zijn)
 3. Heeft u doorgaans concentratieproblemen? ja/nee (bijvoorbeeld: snel afgeleid zijn, dingen niet afmaken, snel verveeld, vergeetachtig, of chaotisch zijn)Indien het antwoord op één of meer van bovenstaande vragen ‘ja’ is:
 4. Heeft u dit altijd gehad? ja/nee (zolang u zich kunt herinneren, of bent u het grootste deel van uw leven zo geweest)Indien het antwoord op vraag 4 ‘ja’ is, overweeg dan verdere diagnostiek van ADHD.
Volgens deze criteria moet ik verdere diagnostiek overwegen, wie niet? Lees verder in de Volkskrant (betaald)

Bron(nen):   de Volkskrant      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Har Davids

  De vragenlijst lijkt onze samenleving goed te beschrijven. We moeten bezig gehouden worden en consumeren, gaan van hype naar hype en eens de tijd nemen om over zaken na te denken, komt bij veel mensen niet op. Gelukkig hebben we de pilletjes om de onrust die deze symptonen veroorzaken te onderdrukken..

 2. Erik van Luxzenburg

  Mooi kort door de bocht conclusie: volgens deze diagnose moet ik verdere diagnostiek overwegen, wie niet? Probeer die verdere diagnostiek eens, heb ik gedaan, je gaat door een mallemolen van testen, 360graden feedback vanuit je omgeving, analyse van je schoolrapporten etc…. Je kan nog overwegen om een hersenscan te laten maken om het fysiologisch aan te tonen. Deze voegt volgens de ervaring van mijn arts niet meer toe dan bevestigen het psychologisch onderzoek.

  Har Davids komt ook mooi kort door de bocht dat we van hype naar hype rennen en beziggehouden moeten worden met consumeren en als we onrust die slechts door symptomen veroorzaakt willen bestrijden nemen we gelukkig een pilletje. Ik kan je zeggen dat ik liever lekker gewoon een rustig leventje zou leiden: zonder chemicalien in mijn lijf te pompen die op gewone stervelingen werken als amfetaminen, maar mij om de een of andere vreemde wijze rust in het brein geven. Maar na 27 werkgevers in 15 jaar, een vierjarige universitaire studie dankzij 7 scripties met 6 jaar verlengd te hebben kan ik stellen dat ik niet een hype najoeg toen ik de mallemolen doorging. In het tempo van banenwissels, verhuizen, mislukte studies, carrieres en relaties werd het wel tijd voor wat rust, en die kon ik mezelf niet geven. Inmiddels heb ik aardig wat dagen mogen ervaren wat er gebeurt als ik medicatie en de lessen van de coaching vergeet: verloren werkdagen kan ik wel zeggen: totale chaos in mijn kop en nul % productiviteit! Dankzij de coachinglessen en medicatie bouw ik inmiddels al ruim 2 jaar bij dezelfde werkgever aan een mooie carriere en zit ik inmiddels op niveau van mijn academische leeftijdsgenoten (het heeft voordelen om ADHD te hebben en sneller te kunnen denken en handelen dan de meeste collegae). Maar het kost wel dagelijks moeite, ondanks alles. Bij mij komt dat niet vanzelf en zal het nimmer vanzelf gaan… dat kost energie, maar minder dan ik verloor dan de chaos die ik daarvoor had.

  Dus graag wat nuance graag, en een beetje respect. Ik ben het eens dat een hype moet worden ingedamd en dat men voorzichtig moet zijn met diagnoses, medicatie etc.. maar marginaliseer niet de serieuze gevallen en laat het aan de professionals over wie er wel echt serieuze gevallen zijn!

Reacties niet toegestaan