Kinderen hebben minder allergieën als ouders vaat met de hand wassen

Uit een recent onderzoek blijkt dat kinderen van ouders die de vaat met de hand wassen in plaats van met een vaatwasser minder kans hebben om allergieën te ontwikkelen. Het onderzoek, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het vaktijdschrift Pediatrics, keek naar een aantal gedragingen waarbij kinderen vroeg in hun leven blootgesteld werden aan bacteriën die hen kunnen beschermen tegen het ontwikkelen van allergieën. Deze theorie staat bekend als de 'hygiëne hypothese' en houdt in dat kinderen die opgroeien in een extreem schone omgeving minder snel immuun worden voor alledaagse ziekteverwekkers. De onderzoekers volgden zo'n 1.000 Zweedse kinderen van 7-8 jaar en hun ouders. Zij keken of de ouders hun kinderen voedsel voorschotelden dat ze rechtstreeks kochten bij boerderijen, zoals eieren, vlees en ongepasteuriseerde melk. Ze registreerden ook of de kinderen gefermenteerde voedingsmiddelen aten, die goede probiotische bacteriën bevatten. En ze gingen na of de ouders hun vaat met de hand wasten dan wel een vaatwasser gebruikten. Vervolgens onderzochten ze of de kinderen leden aan allergieën, waaronder astma, eczeem en hooikoorts. De onderzoekers stelden vast dat kinderen die opgroeiden in een huishouden waar de vaat altijd met de hand gewassen werd de helft van het aantal allergieën hadden. Ze ontdekten ook dat deze relatie werd versterkt als de kinderen ook gefermenteerde levensmiddelen aten of als de gezinnen hun voedsel direct van lokale boerderijen kochten. Op grond van deze gegevens kun je niet concluderen dat er sprake is van een causaal verband, maar het is heel goed mogelijk dat kinderen zo blootgesteld worden aan onschadelijke bacteriën, die kunnen bijdragen aan de versterking van hun immuunsysteem, aldus hoofdonderzoeker dr. Bill Hesselmar van de Universiteit van Göteborg.

Bron(nen):   The New York Times      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Bij gebrek aan een lokale boer in de straat ben ik op zoek gegaan naar alternatieven.
  Zelf kefir (“yoghurtbloempjes”) kweken helpt jezelf en je kinderen van vrijwel alle allergieen af. Het heeft er bij mij een van exceem en lactose-intolerantie afgeholpen.
  Neem dan ook nog een aaibaar huisdier (kat, hond, konijn, cavia) en je kind ontwikkeld vanzelf alle bacterieen die nodig zijn.

  • Windows 8

   lactose-intolerantie is genetisch.
   Moet jij me eens verklaren hoe je dat met yoghurt ‘geneest’.

   Kinderen ‘ontwikkelen’ ook geen bacteriën. Je bedoelt misschien ‘weerstand’ tegen bepaalde bacteriën?

   (in antwoord op Vogelbeest)
    • Windows 8

     I see
     “A 2003 study found that consumption of the polysaccharide kefiran by human adults with lactose intolerance led to a significant decrease in flatulence.[11]” haha
     Maar bon, het ‘geneest’ niks eh. De Kefir cultuur breekt de lactose af waardoor het makkelijk(er) verteerbaar wordt.
     http://en.wikipedia.org/wiki/Kefir#Probiotics

     (in antwoord op Vogelbeest)
     • Vogelbeest

      Wat doet het er toe? Een van mijn kinderen had lactose intolerantie. Ik ben met dit spul begonnen en na een jaar was de intolerantie verdwenen. Ook als we een paar weken op vakantie zijn en ze gebruikt geen kefir blijft haar spijsvertering in staat om alles af te breken. Voor mij heet dat “opgelost”

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Voor jouw kind inderdaad niets, voor de (medische) wetenschap alles.
      Gelukkig is het in dit geval een baat het niet dan schaadt het niet.

      (in antwoord op Vogelbeest)
     • zeemeerna

      Dingen zijn niet alleen relevant als ze door de medische wetenschap zijn getest. We zouden allemaal ons gezonde verstand wat meer moeten gebruiken en ons niet zo moeten laten leiden door statistieken en wetenschappelijke onderbouwing. Als je merkt dat je ergens last van hebt en je vindt zelf een oplossing voor het probleem dan zou dit juist toegejuicht moeten worden ipv bekritiseerd enkel omdat er geen cijfers van beschikbaar zijn.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      “je vindt zelf een oplossing voor het probleem”
      Jij bent niet statistisch relevant ook ben je geen gecontroleerde omgeving. Maw, je kan zeggen wat je wil.

      (in antwoord op zeemeerna)
 2. meesan

  “De onderzoekers stelden vast dat kinderen die opgroeiden in een huishouden waar de vaat altijd met de hand gewassen werd de helft van het aantal allergieën hadden.”

  In de bron staat niet dat er in dat geval de kinderen de helft van het aantal allergieën hadden. Er staat dat er een verband bestaat tussen allergieën en handmatig afwassen, maar dat het resultaat alleen bij eczeem significant was.

Reacties niet toegestaan