Dit is wat stress doet met je lichaam

Stress is eigenlijk niet meer dan een lichaam dat zich klaar maakt voor gevaar. In vroeger tijden handig om op tijd weg te vluchten als er een beer aan kwam, maar ook tegenwoordig kan stress nog zorgen voor een hogere staat van alertheid en concentratie waardoor we taken sneller en beter volbrengen. Er is alleen een grote maar: het is nooit de bedoeling geweest dat ons lichaam in een staat van chronische stress verkeert. En dat is wel waar steeds meer mensen last van hebben door een te druk werk- en privéleven. Bij chronische stress blijft je lichaam continu cortisol aanmaken en dat is ongezond. Normaal houdt dit hormoon ontstekingen onder controle, maar bij te veel ervan worden je cellen er minder ontvankelijk voor en ontstaan er juist meer ontstekingen. Dit kan weer leiden tot hartziekten, obesitas en psychische problemen, zoals depressies en angststoornissen. En nog erger: stress beschadigt je DNA. Uit recent onderzoek, gepubliceerd in de 'Proceedings of the National Academy of Sciences', blijkt dat stress je telomeren verkort. Dat zijn de uiteinden van je chromosomen, die korter worden elke keer dat een cel deelt tijdens je leven tot de cel sterft. Ze zijn behoorlijk goede indicatoren van je gezondheid. Zo zijn de telomeren van rokers over het algemeen korter dan die van niet-rokers. In onderstaand filmpje wordt een en ander uitgebreider uitgelegd.

Bron(nen):   Discovery News      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “In onderstaand filmpje wordt een en ander uitgebreider uitgelegd.” Neen !

  • marianne martens

   Mijnheer Windows 8 is het nu de bedoeling om steeds te lezen dat u de desbetreffende, voor het merendeel vrouwelijke journalisten op de vingers tikt en volgt. Houdt er mee op, iedereen heeft zijn ding. U geeft goede doorverwijzingen en ook leuke nieuwsgierig makende feiten. Yoga, meditatie, sport allemaal leuke stofjes in het lichaam?

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    Filmpjes leggen dingen niet uitgebreider uit. Wel simpeler.

    (in antwoord op marianne martens)
    • Zonspotter Peter

     Lol Nou vind sommige filmpjes best wel uitgebreid. Net of het zo inderdaad werkt. Meestal zoals het moet en niet zoals het niet moet. Dat weet je toch nooit. Niemand is hetzelfde.

     (in antwoord op Windows 8)
    • marianne martens

     het filmpje past helemaal bij het niveau hoe ik leef en denk.

     (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      U hebt dan vast ook genoten van de neerstortende German Wings jet.

      (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      mis. dergelijke filmpjes van rampen bekijk ik niet. u bent tamelijk onbeschoft in uw reactie. Beeld en tekst kunnen
      samen doelmatig zijn, heeft u ooit weleens iets van visualisatie en abstracties gehoord?

      (in antwoord op Windows 8)
  • Allard

   Nee joh? Misschien wil jij het wel even uitleggen dan? Zoek eens contact met Jeannette Kras want blijkbaar heb je veel tijd over.

   (in antwoord op Windows 8)
 2. marianne martens

  Kort en bondig weergegeven en de film geeft een mooie visuele ondersteuning. Wat moeten nu al die( niet )- en moderne
  mensen, die de huidige slavenstand nauwelijks w.o veel jongeren, overleven?

 3. Zonspotter Peter

  Je gaat er nooit aan. Maar een overdosis veroorzaakt dus levensbedreigende ziekten. En toch krijgen we het steeds makkelijker en doen we nog steeds niet genoeg.
  Stilzitten is geen optie meer in deze maatschappij.

Reacties niet toegestaan