Verhouding ongeboren jongens/meisjes wisselt

Dat normaal gesproken wat meer jongens worden geboren dan meisjes was al bekend. Maar nu blijkt uit onderzoek dat de verhouding tussen het aantal jongens en meisjes tijdens de zwangerschappen verandert.

Veel deskundigen gingen ervan uit dat bij de bevruchting jongens al een streepje voor hadden. Volgens onderzoekers van het wetenschappelijk instituut Fresh Pond in Cambridge is dan de verhouding echter gelijk. Pas tijdens de zwangerschap sterven uiteindelijk meer meisjes dan jongens.

De Britse en Amerikaanse onderzoekers maakten gebruik van gegevens over miskramen, abortussen en embryo’s uit kunstmatige bevruchting. Ook vruchtwaterpuncties en chromosomenonderzoek leverden informatie op.

In de eerste week na de bevruchting zouden meer mannelijke embryo’s het leven laten, blijkt uit de maandag gepubliceerde onderzoeksresultaten. Van de tiende tot de vijftiende week gaan echter meer vrouwelijke ongeborenen dood. Tegen het einde van de zwangerschap sterven juist weer meer jongens dan meisjes. Al met al overleven iets meer mannelijke embryo’s de zwangerschap dan vrouwelijke.