Als je 100 wilt worden moet je niet teveel koffie drinken

De Sahlgrenska Academy in Gotenburg volgde 50 jaar lang de gezondheid van bijna 1000 mannen die in 1913 waren geboren. 10 van hen werden 100. Die 10 hadden een aantal gemeenschappelijke kernmerken. Ze rookten niet Ze hadden een normaal cholestrol-peil Ze waren niet te dik Ze dronken maximaal 4 kopjes koffie per dag Ze droegen een bril en lazen regelmatig Hun moeders werden oud Ze hadden geen geldzorgen

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Albert Bakker

  http://sahlgrenska.gu.se/english/research/news-article//lifestyle-advice-for-would-be-centenarians.cid1285361

  Dat van die koffie is natuurlijk onzin. De juiste conclusie moet zijn dat als je 100 wilt worden je een gehoorapparaat moet aanschaffen.

  • RHK

   De vertaling in het nederlands is wel heel curieus.
   Ongeveer de helft van de genoemde overeenkomsten in het nederlands zie ik niet terug in het oorspronkelijke stuk in het engels. Neem een TV met hoorapparaat en leesbril en een oud geworden moeder zou een betere “vertaling” zijn.

   (in antwoord op Albert Bakker)
 2. Anton van Haasteren

  Ik vraag me af of ik wel 100 wil worden. Je leeft wel in die tijd maar je hebt er niets mee. Je moet leven in de tijd dat je optimaal bent en je kunt dan wel gezond 100 zijn, maar optimaal ben je niet meer.
  Deze 10 mensen hadden dus al deze factoren met elkaar gemeen. Ik denk dat het toch wel significant is. Overigens lees ik nergens iets over hoeveel mannen en hoeveel vrouwen. Mijn verwachting is dat er meer vrouwen dan mannen in die 10 overlevenden zaten.

 3. meesan

  Als die 990 andere niet-honderdjarigen beduidend meer dan vier koppen koffie per dag dronken zou koffieconsumptie een factor kunnen zijn. Maar aangezien de gemiddelde Zweed drie koppen koffie per dag drinkt en zich daarmee in de top 5 van de grootste koffiedrinkers ter wereld bevinden lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat die 990 niet-honderdjarigen zoveel koffie hebben gedronken dat ze de honderd daardoor nooit konden halen. Het advies om niet teveel koffie te drinken om te zorgen dat je 100 wordt is dus volkomen flauwekul.

Reacties niet toegestaan