Waarom de zonnebank niet zo’n goed idee is

"Als er iemand een beetje motivatie nodig heeft om niet onder de zonnebank te gaan of te lang in de zon te liggen... Dít is hoe de behandeling van huidkanker eruit ziet". De Amerikaanse Tawny Willoughby waarschuwt op Facebook.  Volgens Tawny is haar huidkanker het resultaat van jarenlang misbruik van de zonnebank. Vooral tijdens haar middelbare schooljaren ging ze zeer regelmatig. "Vier à vijf keer per week, want het tintje verdween zeer snel bij mij." Resultaat: op haar 21e kreeg ze voor de eerste keer te horen dat ze kanker had. "Al vijf keer werd er basalecelcarcinoom vastgesteld, en één keer ook plaveiselcelcarcinoom - 2 vormen van huidkanker. Ik ga elke paar maanden op controle, en iedere keer wordt er wel een bedenkelijk plekje gevonden. Je krijgt maar één huid, dus draag er zorg voor. Ik vrees echt dat ik mijn zoon niet zal kunnen zien opgroeien. Draag zonnecrème en gebruik gewoon zelfbruiner."

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Petercas

  Ik zou eerst eens kijken wat er in die zogenaamde zonnebrands en zelfbruiners zit,dit groeit namelijk niet aan een boom en komt gewoon uit een chemische fabriek,succes.

  • Albert Bakker

   Gelijk heb jij. En de Zon is natuurlijk, dat is dus veel beter.

   De meeste van dat smeersel bevat dihydroxyaceton, C₃H₆O₃. Dat klinkt heel erg gevaarlijk. Als je het afkort tot DHA klinkt het nog onheilspellender, dus dat is het beste. Het is een synthetische suiker. En synthetische dingen zijn niet natuurlijk, dus gevaarlijk.

   Maar het is dus een synthetische suiker dat een reactie aangaat met de aminozuren die van nature op je huid voorkomen. Het neemt dus natuurlijke aminozuren weg en vormt polymeren, analoog aan de Maillard reactie bij het bakken van brood.

   Dus om te resumeren zelfbruiners zijn chemicaliën die je huid chemisch bakken of zoiets.

   (in antwoord op Petercas)
 2. Apekool

  Nog niet zoveel geleerd kennelijk “Draag zonnecrème en gebruik gewoon zelfbruiner”

  Ik zou zeggen: accepteer jezelf zoals je bent en loop niet achter mode- en stijlfascisten aan.

  PS: weer geen bronvermelding 3^^

 3. Sjaak

  Gewoon naar buiten, wandelen of anderszins.

 4. Dead Silence

  Onzinnige discussie. Over 60 jaar wonen er alleen nog mensen in Nederland die heel goed tegen de zon kunnen en gaan studios vanzelf failliet.

Reacties niet toegestaan