Waarom dit experiment met ratten geen goed nieuws is voor marihuanagebruikers

Yasmin Hurd, neuroloog aan het Mount Sinai Hospital in New York, vertelt in Time wat ze ontdekte over blowende ratten, en vooral over de kleine ratjes die uit hen werden geboren. Hurd huisvestte enkele ratten in haar appartement die ze jarenlang onderwierp aan experimenten met marihuana. In één van haar proeven stelde ze de ratten op regelmatige basis bloot aan THC, een bestanddeel van cannabis. Vervolgens liet ze de ratten paren, maar pas nadat elk spoor van de drugs uit het bloed was verdwenen. De nakomelingen voedde ze op, samen met een andere groep jonge ratjes die waren voortgekomen uit ouders die nooit in aanraking waren gekomen met de stof THC. Hurd trainde de ratten om in een doolhof op zoek te gaan naar een hendeltje. Wanneer ze dat ingedrukt hielden, kwam een vlaag van heroïne vrij. Na enige tijd merkte Hurd dat de kinderen van de ratten die blootgesteld waren aan THC sneller te werk gingen en de hendel dubbel zo hard indrukten. Zij waren dus meer geïnteresseerd in de harddrugs dan de ratten met nuchtere ouders. Hurd was verbaasd om dat zelfde gedrag ook terug te vinden bij de kleinkinderen van de ratten die marihuana kregen. "Dit experiment vertelt ons dat we dingen die we tijdens ons leven hebben ervaren, onbewust doorgeven aan ons nageslacht. De resultaten zijn verbluffend", zegt professor Hurd. Uit haar onderzoek bleek bovendien dat de effecten zich sterker voordeden bij ratten die de marihuana vroeger kregen toegediend. "Hoe sneller je start, hoe groter de effecten", aldus Hurd.

Bron(nen):   Time      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Albert Bakker

  Het is jammer van de titel boven dit stuk, want dat is nou precies de verkeerde manier om met dit onderwerp om te gaan.

  En dat zal je ook duidelijk worden als je de tijd neemt om het stuk in Time te lezen en eventueel verder te lezen over het zeer interessante werk van Yasmin Hurd. (5 sterren voor de link overigens.)

  Het is zeer goed dat er serieus onderzoek wordt gedaan en ben ook benieuwd naar het effect van verschillende ratio’s CBD tegen THC op dergelijke epigenetische consequenties in ratten en hoe zich dat uiteindelijk vertaald in de neurofysiologie van mensen.

  • Windows 8

   Wat zijn “ratio’s CDB” Albert?

   (in antwoord op Albert Bakker)
   • Albert Bakker

    De verhouding tussen cannabidiol en tetrahydrocannabinol.

    Dit met het oog op het feit dat deze verhouding verschilt tussen marihuana dat meer gekweekt is voor medische doeleinden en dat wat meer in trek is bij het “gewone” blowvolk, waar veel meer THC, ten koste van CDB, in zit.

    (in antwoord op Windows 8)
 2. John_Rambo

  Blowde vroeger niet bijna iedereen?
  Waarom zit ik nu dan niet heroïne snuivend aan de keukentafel?
  Ik neem ook wel eens een trekje, maar kan het ook prima laten.

  Moeten mensen, kost wat kost, tegen zichzelf beschermd worden?

  • Jannie Ooms

   Hoe komt u erbij dat ‘vroeger bijna iedereen blowde’? Dat is gewoon niet waar. Ik ben van ’40 en heb de opkomst van de nederwiet in de jaren zestig en zeventig meegemaakt.

   Ja, er waren nogal wat jongeren die blowden in die tijd. Studenten en would-be studenten vaak. Ze kregen extreem veel aandacht, vandaar misschien uw veronderstelling dat iedereen aan de wiet was.

   Onder de werkende jongeren, en met name de arbeidersjeugd, werd weinig geblowd. Bij leeftijdsgenoten in mijn (Haagse) buurt kende ik eigenlijk niemand die blowde.

   (in antwoord op John_Rambo)
   • John_Rambo

    Daarom zei ik ook ‘Bijna’.
    Ik woon in een grensplaats met 2 koffieshops.
    Het zit er altijd afgeladen vol.
    Ik zie er geen kwaad in.
    Velen zeggen dat het ziekten geneest.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
  • Windows 8

   “Blowde vroeger niet bijna iedereen”
   Neen.

   (in antwoord op John_Rambo)
 3. Petercas

  Dit heet ook wel het doorgeven van genetische informatie,en water is nat

Reacties niet toegestaan