Eén op de 4 patiënten reageerde op de behandeling en 16% was nog steeds in remissie na 6 maanden. Ongeveer 10% van de behandelde patiënten was in 'volledige remissie', zonder aantoonbare kanker. Men spreekt van genezing als de patiënt 5 jaar na de diagnose nog steeds kanker-vrij is.
Virotherapie: melanoom behandelen met aangepast herpesvirus
Een genetisch gemodificeerde versie van een virus dat gewoonlijk een koortslip veroorzaakt, herpes simplex genaamd, kan worden ingezet bij de behandeling van huidkanker.
'Virotherapie' valt melanoomcellen aan en heeft de potentie om kanker te overwinnen, zelfs als de ziekte zich al heeft verspreid over het hele lichaam.
Het gemodificeerde herpes virus is onschadelijk voor normale cellen, maar als het geïnjecteerd wordt in melanomen repliceert het zich en scheidt het stoffen af die helpen om deze agressieve vorm van kanker te bestrijden.
Een onderzoek waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het Journal of Clinical Oncology toont aan dat de therapie ervoor kan zorgen dat de patiënten jaren langer kunnen overleven.
Het huidige onderzoek is de grootste gerandomiseerde trial van een anti-kanker virus, waaraan 436 patiënten met niet operabele kwaadaardige melanoma uit 64 centra in de VS, de UK, Canada en Zuid-Afrika deelnamen.
Als het eenmaal is goedgekeurd door de FDA en de EMA kan het geneesmiddel, T-VEC genaamd, volgend jaar beschikbaar worden voor meer patiënten, zo voorspellen de onderzoekers.
Een vergelijkbare vorm van 'immunotherapie' behandelingen voor melanomen zijn al beschikbaar in de VS en in Europa, maar de onderzoekers geloven dat T-Vec hierop een welkome aanvulling zal zijn.
Een volgende stap in het onderzoek is nagaan waarom welke patiënten wel en andere niet reageren op het middel.
Bron(nen): The Guardian
Fantastische technologie om virussen te ontwerpen voor specifieke ziektes. Gentech gaat het helemaal worden.
Hier een dubbel gevoel bij gentech. Ik zou pas enthousiast worden als ze de resources die ze verbruiken om ons voedsel te manipuleren zouden steken in het ontwikkelen van dit soort “medicijnen”..
(in antwoord op Burgermans)