Obesitas bemoeilijkt vruchtbaarheidsbehandeling

Vruchtbaarheidsbehandelingen geven vaak teleurstellende resultaten bij vrouwen met ernstig overgewicht. Bovendien blijken zwangerschappen bij hen vaker gepaard te gaan met extra complicaties bij moeder en kind. Om deze redenen behandelen veel fertiliteitscentra geen vrouwen met een BMI van 35 of hoger. Aafke Koning, gynaecoloog-in-opleiding aan het UMC Utrecht, en haar promotor Prof. dr. B.W. Mol, gynaecoloog en epidemioloog aan de Universiteit Maastricht en de Universiteit van Adelaide in Australië, nemen de argumenten voor het weigeren van een vruchtbaarheidsbehandeling op grond van ernstig overgewicht kritisch onder de loep. Aafke Koning promoveert op haar onderzoek op 23 juni 2015 aan de UvA. De meest voorkomende complicaties bij vrouwen met een ernstig overgewicht zijn hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes, hetgeen kan leiden tot zwangerschapsvergiftiging. Ook het kind loopt daardoor allerlei risico's. Er kan een groeivertraging optreden of het kind is juist te zwaar en krijgt op latere leeftijd last van overgewicht. Ook komen kinderen van moeders met obesitas vaker ter wereld met een aangeboren afwijking. Zowel de vruchtbaarheidsbehandeling als de complicaties bij zwangerschappen van vrouwen met obesitas maken dat de behandeling duurder is dan bij vrouwen met een normaal BMI. Desalniettemin vindt drs. Koning dat geen goede argumenten om vrouwen met obesitas een vruchtbaarheidsbehandeling te weigeren. 'Patiënten met andere aandoeningen, zoals diabetes, nierziekten of een eerdere zwangerschapsvergiftiging worden wel behandeld. Terwijl zij net zulke risico's lopen. Bovendien heeft een 38-jarige met een normaal gewicht minder kans op succes dan een 32-jarige obese vrouw. Daarom mag je nooit alleen op BMI afwijzen.' Haar advies luidt: 'Vertel een obese vrouw, die zwanger wil worden, over de risico's voor haar en het kind. Biedt een programma aan om gestructureerd af te vallen. Bijna een kwart van de vrouwen, die aan zo'n leefstijlprogramma meededen, raakte zonder medische hulp in verwachting. Lukt dat niet, geef ze dan met een vruchtbaarheidsbehandeling een goede kans op zwangerschap.'

Bron(nen):   AMC Magazine      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Burgermans

    Op zich niet vreemd dat slanke vrouwen eerder bezwangerd worden dan dikke.

  2. Vogelbeest

    Duurt even, maar dan wéét je ook iets: https://vimeo.com/44450267 Waarom is er obesitas, wie is de schuldige, en wat kun je er aan doen.

  3. FritsB

    En daarom stijgen de zorgkosten steeds maar verder. Wat is er zo moeilijk aan om eens te zeggen “mevrouw, u bent veel te dik om zwanger te worden”? Bot maar duidelijk.

Reacties niet toegestaan